kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ankara'da tarihi buluşma

Yeni Haber
Ankara bu hafta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı ağırlıyor. Gül, Peres'i Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde resmi törenle karşıladı. Abbas da bugün Ankara’ya geldi. İki konuk lider yarın TBMM’de milletvekillerine hitap edecek. ..
PERES KÖŞK'TE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'i Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde resmi törenle karşıladı.

Gül, resmi davetli olarak Ankara'da bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Peres'i Çankaya Köşkü'nde ağırlıyor. Gül, Peres'i Cumhurbaşkanlığı Köşk'üne gelişinde resmi törenle karşıladı.

Törene TBMM Başkanı Köksal Toptan, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve bazı yetkililerde katıldı. Karşılamada top atışı eşliğinde iki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından İsrail Cumhurbaşkanı Peres, onur kıtasını selamladı. Daha sonra Gül ve Peres, gazetecilere poz verdi.

PERES: TÜRKİYE UÇAN BİR KARTAL GİBİ

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Türkiye'nin ekonomik başarı ve demokratik özgürlüğün çok önemli bir örneği olduğunu belirterek "Türkiye, uçan bir kartal gibi. İleriye gitmek için kanatlarından birini çırpıyor diğeriyle dengeliyor. Bu çok iyi bir şey" dedi.

Şimon Peres Çankaya Köşkünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmelerde bulundu. Dışişleri Müsteşarı Ertuğrul Apakan ve Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan'ın da hazır bulunduğu heyetlerarası görüşmelerin ardından Peres ve Gül, medyanın önüne çıktı.
Görüşmeleri çok yararlı olarak nitelendiren Abdullah Gül, ikili ilişkilerin daha da gelişmesi için somut projeler üzerinde durduklarını söyledi.

Abdullah Gül, Peres'in ziyaretinin bölgede önemli gelişmelerin olduğu bir döneme rastladığını belirterek ABD'de düzenlenecek olan Annapolis konferansında somut sonuçların alınması beklentilerini dile getirdiklerini anlattı.

Simon Peres ise, Türkiye'nin Ortadoğu'da barış sağlanmasıya yönelik çabalarını takdir ettiklerini vurgularken "Türkiye'nin barışa İsrail ve Filistin halkları arasında barışa katkıda bulunmak için çok özel ve eşsiz bir konumda olduğu"nun altını çizdi.

Türkiye'nin, hükümet dışı sektörleri biraraya getirmek için çok ilginç bir çaba yaptığını da ifade eden Peres "Türkiye, barış sever bir ülkedir" dedi ve Cumhurbaşkanı Gül'ü İsrail'e davet ettiğini açıkladı.

ANNAPOLİS KONFERANSI

İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Annapolis toplantısının başarılı olmasını sağlamayı kararlaştırdıklarını belirterek "Umuyorum ki bu süreç sonunda yol haritasına dayalı bir barış sağlanacak" dedi. Barıştan yana olan tüm ılımlı devletlerin davet edileceğini ifade eden Peres, iki devlete dayalı bir çözüm istediklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül de, Türkiye'nin Annapolis Konferansı'nın başarılı olmasını istediğini, sorunun çözümü için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini belirterek konferansa Suriye'nin de katılmasının önemini vurguladı.

"HAVA SAHASI İHLALİ İZAHATI"

Abdullah Gül, İsrail uçaklarının hava sahası ihlaline ilişkin bir soru üzerine de iki ülkenin başbakanlarının Londra'da görüştüklerini anımsatarak İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in de "açık bir biçimde özürdilediğini" belirterek konunun kapandığı inancını dile getirdi.

"TÜRKİYE EKONOMİK BAŞARININ ÇOK İYİ BİR ÖRNEĞİ"

İsrail Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin İsrail ile Filistin arasındaki ekonomik ilişkileri iyileştirmeye çalışarak barışa ek bir boyut getirdiğini belirtirken de Türkiye'ye övgüler yağırdı. Peres şunları söyledi:
"Türkiye, ekonomik başarının ve demokratik özgürlüğün çok önemli bir örneği. Ekonomik büyümesi şaşırtıcı. İç politikadaki gelişmeler de çok önemlidir. Türkiye, iki kanatlı bir kartal gibi. İleriye gitmek için kanatlarından birini çırpıyor, diğeri ile dengeliyor. Bu çok iyi bir şey."

"REHİN İSRAİL ASKERLERİ İÇİN TEKRAK ÇALIŞACAĞIZ"

Bu arada, "Rehin İsrail askerlerinin serbest bırakılması için sizden destek istendi mi?" yolundaki bir sorun üzerine Abdullah Gül, kaçırılan askerler sorununun aynı zamanda bir insani mesele olduğunu, Peres ile bunu görüştüklerini belirterek "Bu konunun da iyi bir şekilde nitecelenmesi için tekrar çalışmalar yapacağız" dedi.

"ERMENİ SORUNU"NDA TARİHÇİLER KOMİSYONUNA DESTEK

Şimon Peres, görüşmeler sırasında Türk tarafından "Ermeni soykırımı" tasarısı konusunda bir talep gelip gelmediği"ne ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Cumhurbaşkanı Gül'den tarihçilerin bir araya gelmelerine ilişkin öneri geldiğini belirterek şöyle devam etti:

"Biz de iki millet arasında nefret oluşturmak yerine olayın tarihsel bir sonuçla bağlanmasının daha mantıklı olduğunu düşünüyoruz. Biz İsrail olarak bu adımın yanında olduk olacağız" şeklinde konuştu.

"BÖLGEMİZDEKİ TÜM KİTLE İMHA SİLAHLARINA KARŞIYIZ"

Bir İsrailli gazetecinin "İran'ın nükleer gücünden korkmuyor musunuz?" sorusu üzerine Gül, "Biz bölgemizdeki bütün kitle imha ve nükleer silahlarına karşıyız" karşılığını verdi. Türkiye'nin komşu ülkelerde bu tür silahları görmek istemediğini ifade eden Gül, barışçıl amaçla nükleer araştırmaların yapılabileceğini söyledi.

Şimon Peres ise, İran'ı tehdit eden bir ülkenin olmadığını ancak İran'ın İsrail'i tehdit ettiğini savunarak İran'ın nükleer enerjiye ihtiyacı olmadığını, terörü desteklemeyi sürdürdüğünü iddia etti.

ABBAS DA ANKARA'YA GELDİ

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Ankara'ya geldi.

Mahmut Abbas, Esenboğa Havaalanı'nda İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Ankara Valisi Kemal Önal tarafından tarafından karşılandı.
Hilton Otelinde ağırlanacak olan Abbas, Anıt Kabir'i ziyaretinden sonra akşam saatlerinde Ankara'daki görevli Arap ülkeleri büyükelçileri ile biraraya gelecek.

Yarın Türkiye'nin öncülüğünü yaptığı Ankara Forum çerçevesinde Cumhurbaşkanı Gül ve İsrail Cumhurbaşkanı Peres ile bir araya gelecek olan Abbas, Gül ve Peres ile İsrail ile Filistin arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konularını ele alacak. 3'lü görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlenecek.

TBMM'DE TARİHİ GÜN YARIN


TBMM'de yarın tarihi bir gün yaşanacak. TBMM, yarın ardı ardına İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas'ın konuşmalarına sahne olacak.

Türkiye'nin öncülük yaptığı Ankara Forumu çerçevesinde yarın TBMM, olağanüstü bir gün yaşayacak. Vekiller, yarın öğleden sonra Ortadoğu sorununun iki tarafının görüşlerini ilk elden dinleme fırsatına kavuşacak. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, yarın TBMM Genel Kurulu'nda bir konuşma yapacak. Bunun ardından Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas söz alacak. Peres konuşurken Abbas, Abbas konuşurken de Peres dinleyecek.

Böylece, Şimon Peres, TBMM'de ilk konuşan İsrail devlet başkanı ve bir Müslüman ülkesinin parlamentosunda hitap eden ilk İsrail devlet başkanı olacak.Mahmut Abbas'ın da, TBMM'de söz alan ilk Filistin Yönetimi Başkanı olacağına da dikkat çekiliyor.

ABD tarafından bu ay sonunda Maryland'daki Annapolis kentinde düzenlenecek olan Ortadoğu Konferansı öncesi gerçekleşecek TBMM konuşmaları sırasında Peres ve Abbas'ın vereceği mesajlar, tüm dünyada ilgi ile izlenecek.

(ANKA)