kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Abbas: Meclis'te beni kardeşlerim dinleyecek

NUR BATUR
İsrail Cumhurbaşkanı ile birlikte yarın TBMM'de konuşacak olan Mahmud Abbas duygularını SABAH'a anlattı: Kardeşlerime sesleneceğim. Bu tarihi bir olay..
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüşmek için Ramallah'tayım. Dar ve karanlık sokaklardan geçip Yaser Arafat'ın son 2 yılını hiç dışarı çıkmadan geçirdiği karargâhı Mukata'ya geliyoruz. Yüksek duvarların çevirdiği geniş avluya girince hemen Yaser Arafat'ın anıt mezarı dikkatimi çekiyor. Beyaz taşlarla yapılmış sade bir anıt mezar! Tarihe damgasını vuran Yaser Arafat burada yatıyor. Abbas'ı beklemeye başlayınca, Arafat'ta Beyrut, Tunus ve Gazze'deki randevularım aklıma geliyor. "Ya son dakikada gelemezse?" diye düşünüyorum. Neyseki sadece bir saat bekliyorum. Mahmud Abbas'ın çalışma odasına girince, ilk anda duvardaki iki büyük Kudüs fotoğrafı dikkatimi çekiyor. İşte üç dinin de doğduğu, paylaşılamayan topraklar... Abu Mazen'in elini sıkarken çok yorgun olduğunu görüyorum. 6 saat süren Bakanlar Kurulu'ndan çıkmış. Yönetimi altındaki Batı Şeria'da çok ciddi güvenlik sorunları var. Sohbetimizde Abbas çok dikkatli. Ağzından çıkacak her kelimeyi özenle seçiyor. "Türkiye, Barzani , PKK terörü?" diye soruyorum. "Aman bana sormayın " diyor. "Ya İran ?" "Aman o konuya girmeyeyim" diyerek geçiştiriyor. Mahmud Abbas mayın tarlasında yürüyor gibi! Ben soru bombardımanını sürdürünce sonunda "Bakın bizim o kadar çok sorunumuz var, o kadar çok acı çekiyoruz ki yeni bir sorun istemiyoruz" diyerek acı acı gülüyor. Gerçekten de Mahmud Abbas Batı Şeria ve Gazze'nin etrafını çeviren dev duvarlar gibi dev sorunlarla boğuşuyor. Tek istediği ise 50 yıldır kavgasını verdiği Filistin devletinin bağımsızlığı ve İsrail'le barış. Bunun için de "Türk kardeşlerim" dediği Türkiye'den destek istiyor.


* İlk kez Türk Parlamentosu'na hitap edeceksiniz. Neler hissediyorsunuz? Daha önce de geldim ancak bu kez Türk Parlamentosu'ndaki kardeşlerime sesleneceğim. Cumhurbaşkanı, Başbakan, herkes orada olacak. Türk kardeşlerime gidiyorum. Onlara kaygılarımı, anlatacağım.

* Şimon Peres Türk Parlamentosu'nda yapacağınız konuşmayı tarihi bir olay olarak görüyor. Evet Peres'e katılıyorum. Gerçekten Türk Parlamentosu'na seslenmemiz tarihi bir olay! Ayrıca, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'la ekonomik ve siyasi sorunlarımızı da konuşacağız..

* Türkiye'nin Filistin meselesinin çözümünde nasıl bir rol oynamasını bekliyorsunuz? Her şeyden önce Türkiye bölgede çok önemli bir ülke. Bunu biliyoruz. Türkiye'nin hem Filistinlilerle hem de İsraillilerle yakın ilişkileri var. Yakında ABD'de, Annapolis'te Filistin sorununun çözümü için Uluslararası bir konferans toplanacak. Türkiye hem konferanstan önce, hem konferans sırasında ve daha sonra önemli rol oynayabilir. Türk işadamları da önemli rol oynamaya başladılar. Batı Şeria'da sanayi bölgesi kuruyorlar.

* Ortadoğu haritasının yeniden çizilme zamanı geldiğini söyleyenler var.? Kabul etmiyorum. Ne Amerikalılar ne de başkası Ortadoğu haritasını değiştiremez.

* Peres "Irak parçalanır ve haritanın yeniden çizilmesi halinde Pandoranın Kutusu açılır" diyor. Ne dersiniz? Pandora'nın kutusu mu açılır diyor. (Gülerek) Bence daha beteri olur.

* Parçalanma önlenebilecek mi? Biz de Irak'ın parçalanmamasını umut ediyoruz. Tabii, ülkenin birlik içinde olmasına Irak halkı karar verecek ama dünya parçalanmayı istemiyor ve kimse de kabul etmiyor. Ama Kürt, Türk, Arap, Sünni, Şii hepsinin Irak halkı olduğuna inanıyorum.

İRAN VE BARZANİ'Yİ BANA SORMAYIN

* Yani parçalanmaya siz de karşısınız.
Tabii karşıyız. Herkes karşı. Ama yine de Iraklıların karar vereceğini düşünüyorum.

* Amerikalıların Irak'ta batağa saplandığını düşünenler var. Son durum nasıl sizce? Amerika işgalle öldürücü bir hata yaptı. Böyle bir hatayı nasıl yaptılar hâlâ anlayamıyorum. Herhalde istihbarat yetersizliği var.

* Bazıları Amerika'nın en az 60 yıl Irak'ta kalacağını düşünüyor. Sizce Irak'ta kalırlar mı? Zannetmiyorum. Iraklıların kararına bağlı.

* Şu anda Türkiye de Irak'taki durum yüzünden yeniden PKK terörüyle boğuşuyor. PKK Kuzey Irak'tan eylem yapıyor? Bunun Irak'ın, Türkiye'nin ve Kürdistan'ın iç sorunu olduğunu düşünüyorum.

* Peki Türkiye askeri operasyon yaparsa? Biz bu konuya müdahale etmek istemiyoruz. Tarafların kararına bağlı..

* Amerika sizce neden K. Irak'ta terörün güçlenmesine göz yumdu? Amerikalılar gerçekten göz yumdular mı? Her gün terörle savaşıyorlar.

* Ya PKK terör örgütü? Barzani neden Türkiye'ye meydan okuyor? Tabii bu da zaman zaman kaygılandırıyor ama bizim o kadar çok sorunumuz var ki!

* Bir de giderek tırmanan bir İran krizi yaşıyoruz . Sizce Amerika İran'ı vurursa, bunun sonuçları ne olur? Bakın gerçekten sorunlarımız çok büyük. Başkalarının sorunlarına ilişkin yorum yapmak istemiyorum. Şu anda mevcut durumumuz dolayısıyla acı çekiyoruz.

* Yaser Arafat'la Şimon Peres 1994'de Oslo Anlaşması'yla Filistin devletinin yolunu açmışlardı. O günlerde büyük umut vardı. Aradan 13 yıl geçti. Filistin devletine ne kadar yakınsınız? -Ümit ediyoruz ki Annapolis'de yapılacak konferans, Filistin meselesine adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için atılacak adımların başlangıcı olur. Kendi bağımsız devletimizi kurmak istiyoruz. İsrail'le yan yana yaşamak istiyoruz. Hedefimiz bu. Biz hazırız. Ne kadar erken hedefe ulaşırsak o kadar iyi olur.

* Yani geleceğe umutla bakıyorsunuz.? - Başka çaremiz yok. Umut olmazsa yaşayamayız.