kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şahenk: Yabancı sermayede sıra sıfırdan yatırıma geldi

CÜNEYT TOROS
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk, yabancıların önce finans ve özelleştirme sektörüne geldiğini belirterek "Sıra sıfırdan yatırımda" diye konuştu... Doğu Avrupa'ya göre Türkiye'nin maliyet avantajları olduğunu söyleyen Şahenk, 'İşgücü kalitesi ve altyapısıyla artık konuşulan ülke haline geldik' dedi..
Türkiye Kuzey Irak ile ilgili gündeme kilitlenirken Türkiye'nin önden gelen holdinglerinden Doğuş Holding'in başkanı Ferit Şahenk, ülkeye artık sıfırdan yatırımın akmaya başlayacağını söyledi. Şahenk en son Doğuş Otomotiv Grubu ile Krone'nin Türkiye'de (İzmir'de) üretim kararının hatırlatarak 'Bu sefer teklif onlardan geldi. Türkiye'de üretim yapmak istediklerini bize bildirdiler. Bugüne kadar hep biz kendimizi anlatırdık. Bu kez tam tersi oldu' diye konuştu. Türk ekonominin dönüşüm süreci geçirdiğine vurgu yapan Şahenk, son dört yılda yapılan olumlu işlerin sonunda Türkiye'nin sıfırdan yatırım çekme noktasına geldiğini ve önümüzdeki dönemde belirli sektörlerde yabancı yatırımın geleceğine dikkat çekti. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'in güncel ekonomik, siyasi gelişmelerle ilgili olarak görüşlerini şöyle açıkladı:

SIRA SIFIRDAN YATIRIMA GELDİ
"Türkiye'de artık sıfırdan yatırımlar başlayacak. Dünya örneklerine bakıldığında bu gelişimi görüyorsunuz. Bizim gibi yapısal dönüşüm yaşayan ülkelerde yabancı sermaye ilk önce finans, hizmet sektörüne geliyor. Daha sonra özelleştirmeler yoluyla ülkeye yatırım yapıyor. Bundan sonraki adım da sıfırdan yatırım. Bunun hangi sektörle olacağını söyleyemem. Çok değişik sektörlere olabilir. Türkiye'nin avantajları da var. Maliyetleri artan, yaşlanan Avrupa'ya göre altyapısı yeni, bu maliyet ve lojistik avantajı nedeniyle Türkiye'ye bir kısım sektörlerde üretimin kayacağını düşünüyorum. Türkiye'nin bu anlamda rakipleri olabilecek Avrupa Birliği'ne üye olan Doğu Avrupa ülkelerine göre de maliyet avantajları var. Ayrıca coğrafi olarak da avantajları var. Enerji sektörü ile sermaye birikimi sağlamış bölgesel sermaye birikimi olan ülkelere yakınlığı da Türkiye'nin bir başka avantajı. Yatırım yapma kararı bir değer zincirinin sonucu. Sadece maliyetlere bakılarak karar verilmiyor. Bugün sizdeki işgücü çok ucuz olmayabilir ancak, işgücü kaliteniz de önemli. Türkiye'nin altyapısı, yolları, değer zincirinin Türkiye'de oluştuğunu gösteriyor. Son 4 yıldır yapılanlar, alınan kararlar Türkiye'yi artık konuşulan ülke haline getirdi.

TÜRKİYE RÜŞDÜNÜ İSPAT ETTİ
Son dönemde dünyada finansal piyasalarda olumsuz gelişmeler yaşanıyor. Ancak tüm bu olumsuzluklara karşın Türkiye'de geçirilen 2 seçimi de hesaba kattığınızda Türkiye'nin ayakta kaldığını görüyoruz. Bir başka deyişle Türkiye rüşdünü ispat etmiştir. Ancak bizim değişen dünyada yerinde saymamız olmaz. Türkiye olarak sürekli gelişmeliyiz. Bu bir pazarlama meselesi. Eğer siz konuşulan ülkeyseniz, avantajınız vardır ve bunu değerlendirme fırsatınız var."