kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bernanke acı konuştu, yatırımcı şokta!

Artan petrol fiyatlarının ABD'de enflasyonu tehdit ettiğini söyleyen ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, dünkü konuşmasıyla 11 Aralık'taki faiz kararı öncesi yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı... Mortgage krizi nedeniyle ekonominin yavaşlayacağı tahmininde bulunan Bernanke’nin uyarı dolu ifadeleri ‘Faizlerde indirime ara verilecek’ şeklinde algılanınca borsalar peş peşe düşüşe geçti..
ABD'de mortgage kredilerindeki endişelerin alevlenmesi ve gelen zarar açıklamalarıyla önceki gün çöken ABD borsaları, dün dünya borsalarını da aşağıya çekti. Finans kuruluşları ve bankaların mortgage dalgalanmasından hasar aldıkları gelen kâr açıklamaları ile de desteklenince borsalar düşüşe geçti. Dün ABD'li Morgan Stanley'nin son iki ayda 3.7 milyar dolar zarar ettiğini duyurması ve son çeyreğe ilişkin kar beklentilerini de 2.5 milyar dolar düşürmesi dünya borsalarına finans hisselerinin öncülüğünde düşüş getirdi. ABD'li dev finans kuruluşlarının birer birer zarar açıklamaları ile hasarın boyutunun her gün büyümesi Avrupalı bankaları da etkiledi. Fortis, Deutsche Bank, Credit Suisse, Royal Bank of Scotland ve ING hisseleri değer kaybetti. Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank hisseleri yüzde 1.2 gerilerken, İsviçreli Credit Suisse yüzde 2.3, ING yüzde 2.7 ve Fortis ise yüzde 4.8 düştü.

ASYA BORSALARI ÇAKILDI
Dow Jones Endeksi'nin önceki gün 362 puan birden değer kaybederek, 18 Eylül 2007 tarihinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yaptığı yarım puanlık indirim döneminden sonra elde ettiği kazançları geri vermesine ilk tepki Asya borsalarından geldi. Japon Nikkei Endeksi mortgage endişelerinin piyasaları sarması ile yüzde 2.02 düşerken, Güney Kore'nin Kospi Endeksi yüzde 3.11, Hong Konglu Hang Seng Endeksi ise yüzde 4.85 çakıldı. Avdupa borsaları da güne ortalama yüzde 1 düşüşle başladı. Londra Borsası dün yüzde 0.47, Paris Borsası ise yüzde 0.91 değer kaybetti. ABD borsaları da güne ekside başladı. Dow Jones Endeksi açılışta yüzde 0.43 değer kaybetti. ABD borsalarının kayıplarını artırmasında Fed Başkanı Bernanke'nin açıklamaları etkili olurken, Dow Jones Endeksi açıklamaları takiben yüzde 1.25 geriledi. Bernanke'nin mesajları piyasalarda 'yeni faiz indirimi olmayacak' şeklinde yorumlandı.

İMKB % 1.63 GERİLEDİ
Gelişmekte olan ülke borsaları da uluslararası piyasaları sarsan mortgage kredilerindeki sorunların yeniden alevlenmesi sonrası değer kaybetti. Budapeşte Borsası yüzde 1.01 değer kaybederken, Arjantinli Merval Endeksi yüzde 1.47 geriledi. İMKB-100 Endeksi de dün dış borsalara paralel düşmeye devam etti. Borsa dün yüzde 1.63 değer kaybederek, 55 bin 160 puana geriledi. Borsada işlem hacmi ise 2.2 milyar YTL oldu. Dün 1.19 YTL'ye tırmanan dolar dün bankalararası pisada 1.1812-1.1830 YTL arasında işlem görürken, 5 Ağustos 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi ise yüzde 16.50'ye kadar yükseldi.