kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ (sağda) ile toplantı sırasında bir süre sohbet etti.

'Yüksek vergi yüzünden artan kayıtdışı emirle azaltılamaz'

Kayıtdışılığın rekabeti engellediğini söyleyen Devlet Bakanı Şimşek, "Büyük kamu sektörü yüksek vergi ve borçlanma doğuruyor. Yüksek vergiyle kayıtdışına geçiliyor. Kayıtdışı emirle azaltılmıyor" diye konuştu..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Yüksek vergi yüzünden artan kayıtdışı emirle azaltılamaz'
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, rekabetin önündeki engelleri kaldırmak için göze çarpan birkaç büyük engel olduğunu söyledi. En büyük engelin büyük kamu sektörü olduğunu söyleyen Şimşek, kayıtdışı ekonominin emirle azaltılamayacağını, yapılacak reformların zamanlaması ve sıralamasının kritik olduğunu belirtti. TÜSİAD - Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu ve Sektörel Dernekler Federasyonu'nun ortaklaşa düzenlediği Rekabet Kongresi'nde konuşan Şimşek, büyük kamu sektörünün yüksek harcama ihtiyacına neden olduğuna dikkat çekti. Bunun yüksek vergi ihtiyacı ve borçlanmayı doğurduğunu anlatan Şimşek, "Bunu yüksek vergilerle telafi etmeye kalktığımız zaman tabii ki bu kayıtdışına geçiyor. Kayıt içinde olanların durumu daha da zorlaşıyor" dedi. Şimşek, şöyle konuştu: "Kayıtdışı emirle azaltılmıyor. Tabii ki iyi yaptırımlar, iyi uygulamalar, iyi idare gerekiyor. Mutlaka yükü de aşağı çekmemiz lazım. Tüm bunları, herhangi bir reformu yaparken, bunun kalıcı, olumlu bir etkide bulunması için bizim o reformlarda iki şeyi gözetmemiz lazım. Reformların zamanlaması ve sıralaması çok kritik faktörlerdir."

AKLIMA KUR GELMİYOR
Rekabet denilince birçok kişinin aklına kurun geldiğini ama kendisinin böyle düşünmediğini anlatan Şimşek, "Şikayetler de var. Orta dönemde Türkiye'nin kol gücünden beyin ve bilgi gücü yoğun ürünlere geçmesi gerek" dedi. Şimşek, "Büyük dış ticaret ve büyük cari açığımız var. Orta ve uzun dönemde bu açığı azaltacak adımlar var. Bu adımları atacağız. Yapısal sorunlar günübirlik kolaycı çözümlerle çözülmüyor. Kolaycı çözüm yok" diye konuştu.