kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çok kazanan kadın daha fazla şiddet görüyor

Hande ŞARMAN / HABER MERKEZİ
"Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet" araştırmasının sonuçlarına göre, eşinden çok para kazanan kadın evlilik hayatında daha fazla şiddete maruz kalıyor..
TÜBİTAK desteğiyle 56 ilden 1800 evli kadınla yapılan yüz yüze anket çalışması sonuçları "Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet" ismiyle kitaplaştırıldı. 1993'ten beri ilk kez yapılan araştırmaya göre, öğrenim düzeyi yükseldikçe kadına şiddet azalıyor. Eşinden yüksek gelir seviyesine sahip kadınlar ise daha çok şiddete maruz kalıyor. Evli kadınlara, şiddete ve kadın- erkek eşitliğine dair görüşlerinin, şiddet deneyimlerinin sorulduğu anketin sonuçlarına göre ülkemizde her üç kadından biri eşinden şiddet görmekte. Araştırma, yükseköğrenim görmüş altı erkekten birinin eşine fiziksel şiddet uyguladığını ve ülkenin batısında kadına şiddetin doğudakinden daha az olmadığını ortaya koydu.

SAHİPSİZ KADIN YANDI
Araştırmada evlenme biçiminin, şiddet konusunda belirleyici olması dikkat çekti. Kendileri anlaşıp ailelerinin onayıyla evlenenlerde şiddet oranının yüzde 28, görücü usulüyle evlenenlerde yüzde 37, tanışıp anlaşarak ancak aile onayı almadan evlenen çiftlerde yüzde 49'a çıktığı görüldü.