kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şişmanlığın geni bulundu

Şişmanlığın genini bulan Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve ekibi, sadece karın içi yağlarda bulunan ve besinlerin vücutta tahribat yapan etkilerini ortadan kaldıran 'STAMP2' geninin, kanserle de ilişkisi olduğunu tespit etti.

Kansere yol açıyor
Uzun yıllardır sürdürdükleri araştırmaların bu yıl meyvelerini vermeye başladığını söyleyen Prof. Dr. Hotamışlıgil, besinlerin vücuda tahribat yapmasına engel olan ve karın içi yağlarında metabolik koruma görevi yapan yepyeni bir işlevi ve bunu kontrol eden geni ortaya çıkardıklarını açıkladı. 'STAMP2' adı verilen molekülün, en fazla, karın içi yağında üretildiğini ve yemek yendikten sonra arttığını, öğün aralarında ise düştüğünü anlatan Prof. Dr. Hotlamışlıgil şöyle konuştu:

Çözebiliriz
"İnsanlar yemek yediği zaman vücutta, özellikle de yağ dokusunda acayip şeyler olmaya başlıyor. Yağ dokusu sanki yabancı bir maddeyle, bir mikroorganizmayla karşılaşmış gibi bir reaksiyon veriyor. Bunun neden ortaya çıktığı ise bilinmiyor. Araştırma grubum; vücutta enerji fazlasıyla beraber garip bir immün -vücudun mikroorganizmalara, kanser hücrelerine ve diğer potansiyel zararlı maddelere karşı oluşturduğu savunma sistemi- reaksiyonu ortaya çıkardı. Bütün sözünü ettiğimiz hastalıkların ardında yatan şey bu. Bunu nasıl düzeltebileceğimizi öğrenirsek, bu hastalıkları yok edebiliriz."