kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yeni Sulukule yolda Romanlar ayaklandı

Barış ERDOĞAN HABER MERKEZİ
AB İlerleme Raporu'na giren Sulukule'deki yıkımlara Romanlar tepki gösterip Meclis'e dilekçe yağdırdı. Projeyi yürüten Fatih Belediye Başkanı, "Kimse mağdur olmaz" dedi..
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AB'nin Türkiye İlerleme Raporu'nda sosyal ve ekonomik boyutu eksik olduğu için eleştirdiği Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi'ni savunarak, "3 bin 500 kişinin yaşadığı Sulukule'de 621 konut var. Her ev sahibine bir ev vereceğiz" dedi. Projeyle Sulukule'de yaşayanların mağdur edilmeyeceğini ileri süren Demir, şu ana kadar ev sahiplerinin yarısıyla anlaştıklarını kaydetti. Sulukule'nin kentsel dönüşüm planı, Haziran 2007'de 5366 sayılı yasa uyarınca kurulan Yenileme Kurulu'ndan onay alan ilk proje oldu. Fatih Belediyesi, Roman vatandaşların yaşadığı ve çoğu yapının çöküntü halinde bulunduğu Sulukule'de 80 bin metrekare alan üzerinde 621 evi ve 45 dükkânı yıkıp yerlerine iki ve üç katlı tarihi İstanbul mimarisine uygun yeni evler inşa edecek, çevre düzenlemesi yapacak.

KİRA YARDIMI YAPILACAK
Projenin uygulayıcısı olan TOKİ, çoğunluğunu Roman kökenli vatandaşların oturduğu evlerin arsalarını metrekaresi 500 YTL'den satın alacak ve evlere bir değer biçecek. Yapacağı yeni evlerin maliyeti üzerine yüzde 20 kâr payı koyarak satacak. Yeni evle eski ev arasındaki fiyat farkı olursa, mal sahibi 15 yılda faizsiz olarak farkı ödeyecek. Alacaklı olursa parasını hemen alacak. İnşaat süresince de ev sahiplerine 400, kiracılara 300 YTL kira yardımı yapılacak. Demir, "Sulukule'de yaşadığını tespit ettiğimiz her kiracıya, kontratı olmasa da TOKİ'nin İstanbul Gaziosmanpaşa-Taşoluk evlerinden ev edinme hakkı tanıyoruz" diyor.

FAYTONCU OLACAKLAR
"Sulukule geçmişte Roman eğlencelerinin yaşandığı evlerin olduğu bir bölge olarak biliniyordu" diyen Demir, müzikle uğraşanların kültürel farklılıklarını ortaya koyabilmeleri için bir müzik merkezi yapacaklarını da kaydediyor. Demir ayrıca şunları söyledi: "Bu yöntemle para kazanabilmeleri için proje kapsamında yapılacak butik otelde müzik yapmaları sağlanacak. Bazıları da sur boyunca turist taşıması öngörülen faytonların sahibi olacak." Demir, Avrupa Birliği'nin konuyla ilgili endişelerini gidermek için bugün Brüksel'de Sulukule ile ilgili düzenlenecek olan konferansta bir konuşma yapacak.
Haberin fotoğrafları