kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sanayi üretimi Eylül'de yüzde 2.2 arttı

Yeni Haber
Sanayi üretimi Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.2 oranında artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Sanayi Üretim Endeksi'nde Eylül ayı gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre 2005 önemli sanayi maddesinin üretim bilgilerinden oluşturulan 1997 bazlı Aylık Sanayi Üretim Endeksi, Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.2 artarak 150.6 oldu. Endeks, bu yılın Ağustos ayına göre ise yüzde 2.8 arttı.

Bu yıl aylara göre sanayi üretimi Ocak'taki yüzde 14.9, Şubat'taki yüzde 7.3'lük rekor artışlarından ardından, Mart'ta yüzde 3.2, Nisan'da yüzde 2'de kalmış, Mayıs ayında yüzde 5.2 çıkan üretim artışı Haziran'da yüzde 2.3, Temmuz'da yüzde 3.9 düzeyinde olmuş, Ağustos'ta ise yüzde 6.1'e ulaşmıştı.

Milli gelirdeki ağırlığı dolayısıyla GSMH büyüme oranı açısından önemli gösterge olan sanayi üretim artışının Ağustos'ta yüksek çıkması, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin kötümser beklentileri azaltacak bir gelişme olarak değerlendirilmişti. Ancak Eylül'de düşük çıkan üretim artışı, üçüncü çeyrek büyümesinin önceki dönemlere göre düşük çıkması olasılığını artırdı.

Sanayi üretimindeki artış (%)
/**
Ocak 14,9
Şubat 7,3
Mart 3,2
Nisan 2,0
Mayıs 5,2
Haziran 2,3
Temmuz 3,9
Ağustos 6,1
Eylül 2,2
Ocak-Eylül 4,9
**/

İMALAT SANAYİİ ÜRETİMİ YERİNDE SAYDI

Eylül ayında sanayi üretimindeki artışın yüzde 2.2 ile düşük çıkmasında, toplam üretimin en büyük bölümünü gerçekleştiren imalat sanayiindeki artışın yüzde 1'in de altında kalması etkili oldu.

Sanayinin alt sektörlerinden madencilik Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18.5, elektrik, gaz ve su sektörü de yüzde 8.4 üretim artışı kaydederken, imalat sanayiindeki artış yüzde 0.9'da kaldı.

İmalat sanayi alt sektörleri içinde en yüksek artışlar yüzde 46.9'la büro, muhasebe bilgi işlem makineleri, yüzde 30.1'le ağaç ve mantar ürünleri ve yüzde 18.4'le elektrikli makinelerde gerçekleşirken, üretimdeki payı en fazla sektörlerin başında gelen gıdada yüzde 8.2 üretim düşüşü yaşandı. Üretimde alt sektörler itibariyle en yüksek oranlı düşüş ise yüzde 32.3'le radyo, tv, haberleşme cihazlarında kaydedildi.

DOKUZ AYLIK ÜRETİM ARTIŞI YÜZDE 4.9

Yılın ilk dokuz aylık dönemi ortalaması geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında toplam sanayi üretimindeki artış yüzde 4.9 olarak belirlendi. Dokuz aylık ortalamalara göre madencilik sektörü yüzde 11.4, imalat sanayi sektörü yüzde 4.1, elektrik, gaz ve su sektörü ise yüzde 9.7 üretim artışı kaydetti.

AA