kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül: 301. madde imajımızı yıpratıyor

(A.A)
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinin Türkiye'nin imajını yıprattığını belirterek, İlerleme Raporunda yazılmasa da, Türkiye'de bu maddenin değiştirilmesi yönünde bir irade bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Bakü'deki temaslarının ardından Türk Büyükelçiliğinde basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da katıldı.

Bakü'deki temasları çerçevesinde bir çok vesileyle konuşma imkanı bulduğunu, iş adamlarının toplantılarına katıldığını, çeşitli anlaşmalar imzalandığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, bunların Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini daha da ileriye götüreceğini belirtti.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, bir Azeri gazetecinin sorusu üzerine, Türkiye'nin yürüttüğü terörle mücadelenin Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın güvenliğini etkilemeyeceğini söyledi. Türkiye'nin terörle mücadelede kararlı olduğunu vurgulayan Gül, uluslararası işbirliğinin şart olduğunu belirterek, olası sınır ötesi operasyonda hedefin sadece terör örgütü olacağına işaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, bir başka Azeri gazetecinin terör örgütü PKK'nın arkasındaki dış güçlerle ilgili sorusunu yanıtlarken, ''Kanunsuz işlerin içinde olanlar, teröre karışanlar hep birbirleriyle işbirliği yapar. Terör kimden gelirse gelsin, nereden gelirse gelsin, din, dil, ırk ayrımı yapmadan mücadele etmek gerekir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkiye terörle mücadelede ABD'den sadece istihbarat mı alacakİ'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''Türkiye'nin ABD'den beklediği, sadece istihbarat paylaşımı değil. Bunu zaten sayın Başbakan da Washington'da çok açık, seçik konuştu. Türkiye'nin beklentilerinin ne olduğu gayet net bir şekilde ifade edildi. Ayrıca Türkiye kendi inisiyatifiyle hareket edecek bir ülkedir. Ama bunlar çok detaylı olarak dışarıda konuşulmuyorsa zannetmeyin ki, Türkiye'nin düşüncesi, hareket tarzı bazen yansıdığı gibi değil.''

TCK'NIN 301. MADDESİ

Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, ''AB İlerleme Raporunda TCK'nın 301. maddesiyle ilgili değerlendirmeler karşısında süratli bir tavır gösterilip gösterilmeyeceği'' sorusunu yanıtlarken de İlerleme Raporu'nda yazılmamış olsa da 301. maddeyi değiştirme iradesi olduğunu söyledi. Gül, ''Bunu Meclis'te de hükümette de görüyorum. Dolayısıyla bu eğer değişirse raporda zikredildiği için değişiyor diye algılamamak gerekir'' dedi.

Maddenin Türkiye'ye zarar verdiğini, imajını yıprattığını belirten Gül, ''Dışarıda herkes zannediyor ki, Türkiye'de konuşma, düşündüğünü ifade etme yasağı var. Türkiye'ye karşı çok büyük bir haksızlık yapılıyor. Bunun değiştirilmesinin doğru olduğunu ben defalarca söylemiştim'' diye konuştu.

''TÜRK DÜNYASINDA VİZE KALKMALI''

Cumhurbaşkanı Gül, Türk Cumhuriyetleri arasındaki vize uygulamasına ilişkin bir soru üzerine de, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Türkiye'nin diğer Türk Cumhuriyetlerine uyguladığı vizeleri kaldırdığını anımsattı.

Tüm Türk dünyasında vize uygulamasının kaldırılmasını arzu ettiğini dile getiren Gül, bu yönde niyet olduğunu ancak bazı altyapı sorunları nedeniyle bunun hemen gerçekleşmediğini söyledi.

Gül, Beşiktaş'ın Liverpool ile dün yaptığı karşılaşma sonucunu değerlendirmesinin istenmesi üzerine, ''Herkes üzülmüştür ama bunu normal bir olay gibi görmemek gerekir. Sanki Beşiktaş büyülenmiş gibi bir hal vardı ortada, tabiri caizse. Sanki o Beşiktaş gerçek Beşiktaş değil'' dedi. Gül ayrıca, Şampiyonlar Ligi'nde bugün İstanbul'da Hollanda'nın PSV Eindhoven takımı ile karşılaşacak Fenerbahçe'ye de başarılar diledi.