kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sınırda PKK'ya karşı Bağdat devreye girdi

Zülfikâr A. AYDIN
İnisiyatifi devralan merkezi hükümet, PKK'nın bağlantılarını kesmek için denetimlerini sıklaştırdı. Böylece terör örgütünün, kendisine lojistik destek sağladığı bölgelerle bağlantısı kesilecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sınırda PKK'ya karşı Bağdat devreye girdi
Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı ilk somut adımlar atılmaya başlandı. Yapılan görüşmeler ve toplantıların ardından sınır kontrol noktalarında denetim üst seviyeye çıkarıldı. PKK'nın kontrolü altında olan bölge sınırının denetimi Irak Sınır Polisi'ne bağlı olmasına rağmen sayıları yetersiz olduğu için Barzani yönetimindeki peşmergeler görev yapıyordu. Yerel yönetimin inisiyatifine bırakılan sınırda artık Bağdat merkezi hükümeti söz sahibi.

KİMSE ALINMAYACAK
Sınır kontrol noktalarında denetim yapan peşmergeler talimatları artık Bağdat'tan alıyor. Sınırdaki kontrol noktalarında denetimin artırılması ve PKK'ya lojistik malzeme taşınmasının engellenmesi talepleri doğrultusunda Irak yönetimi de sınır noktalarında denetimin sıklaştırılması için Irak Sınır Polisi'nin bağlı bulunduğu karargâhlara talimat gönderdi. Sınır polisi sayısı artırılırken talimat doğrultusunda PKK kontrolünde olan Türkiye sınırına paralel 5 - 10 kilometrelik alan ile Kandil'de sınırdan 80 kilometreye kadar giren bölgeye sınır hattındaki köylerde yaşamayanlar dışında gazeteciler dahil kimse alınmayacak.

İLİŞKİLERİ KESİLECEK
Bu yasaktan sınırdaki Sinaht, Haftanin, Zap, Hakurk, Metina ve Kandil'de bulunan yaklaşık 300 köyde yaşayanlar etkilenecek. Bu uygulamayla PKK militanlarının aktarma köyleri vasıtasıyla kentlere girmelerinin önüne geçilip lojistik destek, silah ve mühimmat sağlaması ve ideolojik faaliyet göstermesi engellenecek. PKK'nın Zaho, Barzan, Duhok, Erbil ve Süleymaniye gibi yerleşim merkezlerinde kurduğu zincirleme ilişkiler de kesilmiş olacak

GENÇLİK TURLARINA YASAK
Kuzey Irak'ta PKK'nın ideolojik olarak etkin olduğu BM denetiminde yaklaşık 12 bin mültecinin barındığı Mahmur Kampı'nda yaşayan ve üniversitede okuyan geçlerin "Tiyatro" ve "Gerilla Yaşamı" adı verilen turlarla Kandil Dağı'na çıkarılmasına da yasak geldi. Kısa bir süre önce ABD denetimindeki Irak askerleri tarafından baskın yapılan kamptaki üniversiteli gençleri sivil araçlarla dağa çıkartan PKK, bir iki haftalık turlar şeklinde gençleri dağda misafir edip örgüt propagandası yapıyordu.
Haberin fotoğrafları