kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Cumhurbaşkanı Gül’ü Azerbaycan Devlet Başkanı İlhan Aliyev törenle karşıladı.

'Söz artık askerde onlar konuşacak'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Cumhurbaşkanı Gül, Erdoğan-Bush görüşmesini şöyle değerlendirdi: Biz istedik artık diplomattan diplomata değil, askerden askere görüşülecek..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül işadamları heyetiyle ilk kez çıktığı dış gezi olan Bakü yolunda terörle mücadele konusunda oldukça keskin mesajlar verdi. Gül, beraberinde eşi Hayrünnisa Gül, Devlet Bakanları Kürşad Tüzmen, Nimet Çubukçu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ve 189 işadamıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye geldi. Airbus A-330 tipi uçağın isminin Cumhurbaşkanı'nın memleketi "Kayseri" ile aynı ismi taşıması dikkati çekti. Gül uçakta gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı:

* Iraklılar aradan çıkarılarak Türk ve ABD'li generaller arasında bir mekanizma kurulması sürecin önemli bir gelişmesini mi gösteriyor?
Gül-
Bu konuda kararı biz vermiştik.Diplomattan diplomada değil, askerden askere ilişkilerin başlaması gerektiğini biz kararlaştırmıştık.

* Sayın Başbakan, Bush ile görüştü. Kararlılığını dile getirdi. Meclis'ten alınan yetkinin kullanılacağını söyledi...
Gül-
Sayın Başbakan gitmeden önce Türkiye'nin ne yapacağı, nasıl bir yol izleneceği kararı, açıkça konuşulup belirlenmişti... Irak'ın sorumluluğu bir noktada onların da (ABD'nin) üzerindedir. Ayrıca bu ülke Türkiye'nin müttefiki olan bir ülke. Terörle mücadelede onların işbirliğini talep etmenin yanı sıra sorumlulukları da var. Amerikalılar bu konuda işbirliği yapar veya yapmaz. Ama onların da bu konuda işbirliği yapma zorunlulukları vardır, yapacaklarını tahmin ediyorum. Irak'ın başka bölgelerindeki terör örgütleri Irak'ın istikrarını ne kadar bozuyorsa, Irak'ın Kuzey'indeki terör örgütü de aynı şekilde bozuyor."

İMAJ BOZULMAK İSTENİYOR
Cumhurbaşkanı Gül, "Sadece dışarıyı gösterip kendi kendimizi kandırmanın anlamı yok" tespitinde bulundu ve şunları söyledi: "Sonuna kadar bütün opsiyonlar masanın üzerindeydi. Hiçbir dönemde görülmediği şekilde tüm devlet kurumlarının (Hükümet, Silahlı Kuvvetler, bakanlıklar, diğer güvenlik güçlerinin) bu konuda ne yapılacağı konusunda mutabakatı vardır. Bu büyük bir güçtür. Herkesin ne yapacağı, nasıl hareket edeceği üzerinde mutabakat tamdır. Bazen içeride ve dışarıda da bunun üzerinde de çok oynanır. O bakımdan bunlar üzerinde detaylı olarak konuşuldu."

DTP'LİLERİN TAVRINI YADIRGADI
"8 askerin teslim edilmesinde özellikle DTP'lilerin rolü bağlamında nasıl değerlendiriyorsunuz? Adalet Bakanı Şahin, "Sevinemedim", Hükümet sözcüsü Çiçek, "Suç üstü yakalandılar" diyor..."
yönündeki hatırlatmalar üzerine Gül, şunları söyledi: "(Bir süre düşünerek)... Büyük bir yanlışın olduğunu görüyoruz. Burada herkesin, tüm siyasi partilerin sorumluluğu var. O görüntülerin büyük yanlış olduğunu, özellikle söylüyorum. Bu tip manzaraların ortaya çıkmaması, terör örgütüne propaganda malzemesi verilmemesi için önceden gerekli ikazlar yapılmıştı." Cumhurbaşkanı Gül temasları sırasında beraberindeki heyetle birlikte Türk Şehitliği'ni ziyaret etti.