kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hükümet tezkereyi kullanmakta kararlı

BÜLENT AYDEMİR WASHİNGTON
Başbakanlık, Bush-Erdoğan görüşmesiyle ilgili "Tezkereyi kullanmakta kararlıyız" açıklaması yaptı. Beyaz Saray ise görüşmeyi "İstihbarat sınırlı, belirli hedeflere yönelik olacak" şeklinde yorumladı..
Başbakanlık, Erdoğan-Bush görüşmesiyle ilgili olarak, "PKK terör yuvalarına karşı mücadele amacıyla TBMM'nin verdiği yetkinin kullanılması yönünde hükümetimizin siyasi, diplomatik ve askeri adımları atma kararlılığı devam etmektedir" açıklaması yaptı. Başbakanlık açıklamasında, görüşmenin, her iki ülkenin terörle mücadelede ortak siyasi iradesini sergilediği belirtildi. Bush'un PKK'yı Türkiye, ABD ve Irak'ın "ortak düşmanı" olarak tanımlamasına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: "Türkiye ile ABD arasındaki ortak iradeye uygun olarak, askeri tedbirler meyanında, makamlarımız arasında operasyonel koordinasyonun sağlanması amacıyla doğrudan iletişim kanallarının güçlendirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu bağlamda, iyi, sağlam, zamanlı ve modern teknoloji kullanan istihbarat paylaşımının acil olarak gerçekleştirilmesi üzerinde durulmuştur."

SİVİL HASSASİYETİ
Görüşmede, muhtemel operasyonlarda sivillerin zarar görmemesi yönündeki hassasiyet de dile getirildi. Erdoğan, yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin hedefinin PKK olduğunu belirterek üstüne basa basa, "sivil hedeflere yönelik bir çalışma olmadığını" vurguladı. Erdoğan, "Bush, 'girmeyin' diyor mu?" sorusuna, "Şimdiye kadar hiçbirinden böyle bir şey duymadık. 'haklısınız' diyorlar. Irak'ın çözmesi gerektiğini söylüyorlar. Irak'ın bu noktada gücü yok" yanıtını verdi. Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino ise, görüşmeyle ilgili olarak, Türkiye'nin, PKK'ya karşı "sınırlı ve belirli hedeflere yönelik" olarak eylemde bulunabilmesi için ABD'nin istihbarat sağlaması konusunun görüşüldüğünü söyledi. Perino, "Türklerin, PKK'nın ortadan kaldırılmasında onlara yardımda tamamen kararlı olduğumuzu anladığına inanıyorum" dedi.