kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Pakistan'da kaos

Devlet Başkanı Müşerref, 'aşırı dinciler hükümeti tehdit ediyor' diyerek olağanüstü hal ilan etti. Butto'nun evi kuşatıldı, muhalif lider İmran Han ev hapsine alındı, muhalif başyargıç tutuklandı..
Pakistan'da yükselen tansiyonun ardından Devlet Başkanı Pervez Müşerref, "Artan terör saldırıları" ve "Yargıya müdahale edildiği" gerekçesiyle ülke genelinde olağan üstü hal ilan ederek, anayasayı askıya aldı. Polis, önce Yüksek Mahkeme binasını kuşattı. Müşerref karşıtı Başyargıç İftihar Çaudri ile muhalif 8 yargıç tutuklandı. Özel televizyonların yayınları ile cep ve sabit telefon bağlantıları da kesildi. Başkan Müşerref devlet televizyonundan yaptığı konuşmada, ülkesinin tehlikeli bir yerde olduğunu belirterek, "Radikal dinciler hükümetin iradesini kendi ellerine alıyor ve daha kötüsü ılımlılara kendi eskimiş fikirlerini kabul ettirmeye çalışıyor" dedi. Müşerref, olağanüstü hali, demokrasiye geçişi tamamlamak için ilan ettiğini iddia ederek parlamentonun çalışmaya devam ettiğini söyledi.

BUTTO'NUN EVİNE KUŞATMA
Dubai'den dönen eski başbakan Benazir Butto'nun olağanüstü hal ilan edildiği saatlerde Pakistan'a inen uçağı Karaçi havaalanında bekletildi. Evi 100 kadar polis ve asker tarafından kuşatılan Butto, havaalanından polis eşliğinde ayrıldı. Butto, Sky News'e yaptığı açıklamada, Müşerref'in anayasayı askıya alma kararını değiştirmek için diğer siyasi partilerle strateji belirleyeceklerini söyledi. Butto Olağanüstü Hal'in seçimleri en az bir yıl ertelemek üzere planlandığını söyledi. Muhalefet lideri İmran Han ve Pakistan İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Asma Cehangir ise ev hapsine alındı. Lahor kentindeki evinde tutulan İmran Han'ın arkadaşı avukat Hamid Han, Reuters'a yaptığı açıklamada, İmran Han'ın ev hapsine alındığını muhalefet avukatları Münir A. Malik ve Aytzaz Ahsan'ın da tutuklandığını söyledi.

BEYAZ SARAY'DAN UYARI
Basına da kısıtlama getirilerek, hükümeti küçük düşürecek hiç bir yayına izin verilmeyeceği de açıklandı. Sürgündeki eski başbakan Navaz Şerif ise "Bütün ulus bu karara karşı koyacak" dedi. ABD ise Pakistan'da olağanüstü hal ilan edilmesine tepki gösterdi. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Olağanüstü hal büyük hayal kırıklığı yarattı" denirken, Müşerref'den Ocak ayındaki seçimlerin adil yapılacağına ilişkin verdiği sözünü tutması istendi.
Haberin fotoğrafları