kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
EMRE AKÖZ

Türkiye hep 'Ilımlı İslam'dı

GEÇEN gün ' Mesele' dergisinin ekim sayısında, siyaset bilimci Prof. Taha Parla ile yapılmış bir röportaj okudum.
Taha Parla, 12 Eylül darbe döneminde akademik hayattan ayrılmıştı. Yıllar sonra döndü. Şimdi yine Boğaziçi Üniversitesi'nde ders veriyor.
Röportajda Parla'nın birçok ilginç analizi, saptaması ve iddiası var. Mesela: " 22 Temmuz seçimleri AKP-TSK koalisyonunun tescilidir... Dolmabahçe Protokolü, bütün halkı ve hatta mensubu olunan kurumları hiçleyen bir çift başlı monarşik tasarruf hükmündedir..." diyor.
Cumhuriyetin kuruluş ilkeleri ve Kemalizm üzerine birçok araştırması olan Prof. Parla'nın en çarpıcı sözlerinden biri şöyle:
"Türkiye'de laikmürteci mücadelesi yoktur; sosyal sınıf tabanı ve dar siyasi rekabet amacı olan bir mezhep kavgası söz konusudur: Kemalist-Diyanetçi İslam ile diğerleri arasında geçer bu kavga. AKP eksi Milli Görüş'ten sonra mezhep kavgası dahi törpülenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti zaten kuruluşundan beri ' Ilımlı İslam'dır.
Türk laikliği zaten 'Ilımlı İslam'dır." Eğer bu saptama doğruysa; şöyle bir noktaya varıyoruz: Bazılarının iddia ettiğinin tersine; ABD, Türkiye'de 'Ilımlı İslam'ı yaratmıyor. Zaten var olandan yararlanmaya çalışıyor ki buna, o 'Ilımlı İslam'ın kurucusu ve savunucusu olan Kemalistler de dahildir!