kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Türkiye-Irak ve ABD, PKK'nın tırmanan terörü ve Türkiye'nin sınır ötesi operasyonunun tartışıldığı ortamda üçlü görüşme yaptı.

Gülümsediler ama güldüremediler...

Babacan-Rice-Zebari arasında yapılan görüşmeden sonuç çıkmadı. Rice, Zebari'ye Irak'ın yükümlülüklerini anımsattı. "Oturup kalktık" yorumunu yapan Türkiye tatmin olmadı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Gülümsediler ama güldüremediler...
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın ısrarıyla, Irak-Türkiye-ABD dışişleri bakanları, dün üçlü görüşme yaptı. Ancak Türkiye'ye tatmin edecek sonuç çıkmadı. Türk diplomatlar, "Herkes pozisyonu anlattı. Oturduk ve kalktık" yorumunu yaptı. Rice'ın görüşmeye geç gelmesi üzerine, Zebari ve Babacan, ABD'li bakanı ayakta sohbet ederek bekledi. Babacan, Türkiye'nin komşusundan ve müttefikinden "derhal" adım atmasını beklediğini belirtirken, "Sadece istihbarat sağlamak, büroları kapatmak yetmez. Bir an önce hareket bekliyoruz" dedi. Zebari ise sınırda karakol sayısının arttırılması olmak üzere önlem aldıklarını belirtirken, "Bölgesel yönetim dahil olmak üzere tek Irak olarak önlem alacağız" dedi. Rice ise hem Zebari'ye hem de Babacan'a mesaj verdi. Babacan'a, üçlü mekanizmanın işletilmesini ve komitelerin PKK'ya karşı atılacak adımlarda rol alması gerektiğini söyledi. Rice ayrıca "PKK ortak düşmanımız" sözünü tekrarlarken, "Terörü en yakın zamanda yaşamış ülke olarak bu illeti en iyi biz biliriz. Mücadele zaman alır. Irak'ın yapacaklarını görmek gerekir" dedi. Rice'ın Zebari'ye de "Kısa zamanda teröre karşı adım atın" mesajı verdi.

İŞGAL DEĞİL HÜCUM
Babacan da görüşmelerinde Türkiye'nin olası bir operasyonunun "işgal" (invasion) olarak değil, sadece giriş ve temizleme amaçlı bir hücum (incursion) niteliğinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Irak Başbakanı Nuri el Maliki de Türkiye'nin PKK tarafından canice tehditlerle karşı karşıya olduğunu belirtti ve ekledi: "Bu örgüte kolaylık sağlanmasını önleyeceğiz. Sınırlarda, havaalanlarında, bütün Irak topraklarımızda bunun üyelerini izleyeceğiz" dedi.

"KÜRT YÖNETİMİ FARKINA VARDI"
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Rice bir TV'ye verdiği demeçte ise Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin, Türkiye'nin kararlılığını gördüğünü ve durumun ciddiyetinin farkına vardığını söyledi. Rice toplantı sonrası Türkiye'den ayrıldı.