kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İnönü'ye veda

Yeni Haber
Erdal İnönü için TBMM'de gerçekleştirilen devlet töreninin ardından Pembe Köşk'te tören düzenleniyor. İnönü'nün cenazesi yarın İstanbul'da toprağa verilecek.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Pembe Köşk'te tören düzenlenecek törenin ardından Erdal İnönü'nün cenazesi daha sonra karayoluyla yarın toprağa verileceği İstanbul'a götürülecek.

Tedavi gördüğü ABD'de yaşamını yitiren eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Erdal İnönü için TBMM'de devlet töreni düzenlendi.

Meclis, sabah saatlerinden itibaren törene katılmak için gelenlerin akınına uğradı. Vatandaşların alınmadığı tören, çok sayıda eski siyasetçiyi de buluşturdu.

Törene, Erdal İnönü'nün eşi Sevinç İnönü, kızkardeşi Özden Toker, yeğenleri Gülsün Bilgehan ve Hayri İnönü ile diğer yakınları, TBMM
Başkanı Köksal Toptan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Savunma Bakanı Vecdi GÖnül, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan ve Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan katıldı.

Eski başbakanlardan Tansu Çiller ve Yıldırım Akbulut, eski TBMM Başkanlarından Mustafa Kalemli ve Hikmet Çetin, çok sayıda eski siyasetçinin yanı sıra AK Parti, CHP, MHP, DSP ve DTP milletvekilleri de törende hazır bulundu.

SEZER, DEMİREL VE BAYKAL ALKIŞLANDI

Tören başlamadan önce Meclise gelen 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, platformda yerini almaya giderken cenazeye katılanların yoğun
alkışlarıyla karşılandı. Sevinç İnönü ve Özden Toker'e başsağlığı dileklerini ileten Sezer, törenden ayrılırken de alkışlandı.

9. Cumhurbaşkanı Demirel ile tören başlarken Meclise gelen CHP Lideri Baykal da törene katılanlar tarafından alkışlandı.Bir grup eski DYP milletvekili ile gelen Çiller de İnönü ailesine başsağlığı diledikten sonra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in yanında yerini aldı.

ORGENERAL BÜYÜKANIT'IN SÖZLERİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, İnönü için açılan taziye defterine, ''Prof. Dr. Erdal İnönü'nün vefatından dolayı üzgünüz. Merhuma rahmet, ailesine ve yakınlarına sabır dilerim. Filiz-Yaşar Büyükanıt'' diye yazdı.

Orgeneral Büyükanıt, törenden ayrılırken, ''Kaybından büyük üzüntü duydum, ailem ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına ailesine başsağlığı dilemek için geldim. Kendisi hem bir devlet adamı hem de büyük bir bilim adamıydı. Çok büyük bir kayıp, hepimizin başı sağolsun'' sözleriyle gazetecilere görüşlerini belirtti.

DEMİREL VE BAYKAL'IN SÖZLERİ

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de Pembe Köşk'ten ayrılırken, gazetecilerin duygu ve düşüncelerini sorması üzerine, ''Bir tarafta üzüntü, hüzün, acı, öbür tarafta sevgi ve muhabbet...Böyle manzaralar çok görülmez'' dedi.

Erdal İnönü'nün sevmeyeni hiç olmayan, herkesin sevdiği kişi olduğunu belirten Demirel, ''Allah rahmet eylesin. Büyük bir boşluk bırakmıştır.

Kendisiyle arkadaşlığımız, ülke, millet ve memleket için beraber çalışmamız oldu. Her zaman takdir etmişimdir. Ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum'' diye konuştuTörene, Genel Sekreter Önder Sav ve Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem ile birlikte gelen ve aileye başsağlığı diledikten sonra törenden ayrılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da gazetecilere bir değerlendirme yaptı.

İnönü'nün kaybının Türkiye için hiç kuşkusuz çok acı bir olay olduğunu dile getiren Baykal, ''Erdal İnönü, ülkemizin çok iyi yetişmiş bir aydını ve bilim adamıdır. Dünya çapında kendisini kanıtlamış bir fizikçidir. Hepimizin iftiharla, Türkiyemizin yetiştirdiği saygıdeğer bir bilim adamı olarak dünyanın karşısına çıkarabildiği bir isimdir. Bu yönüyle hiç kuşku yok büyük bir değerdir'' dedi.

Erdal İnönü'nün, ''12 Eylül askeri müdahalesinden sonra Türkiye'de demokrasinin askıya alındığı dönemde, demokrasiye geçişin önünü açabilmek, onu kolaylaştırabilmek için ciddi görevler üstlendiğini'' de vurgulayan Baykal, şunları söyledi:

''O dönemde kendisine bir sorumluluk düştüğünü, kendisinin Türkiye'de sosyal demokrat hareketi bütünleştirmek konusunda ciddi bir görev üstlenebileceğini değerlendirmiştir. Ve o doğrultuda harekete geçmiştir.

Sosyal demokrat hareketin derlenip toparlanmasına, birleşip bütünleşmesine ve askeri yönetimin tahribatından kendisini kurtarabilmesine önemli katkılar getirmiştir.

Erdal İnönü sıra dışı bir siyasi tarzı ve üslubu Türkiye'ye taşımıştır. Kendine özgü bir mizah anlayışı ve yumuşak bir üslubun içinde ilkeli, tutarlı, kararlı bir siyasetçi anlayışını bir arada tutabilmiştir. Bu yönleriyle de toplumumuzda bilgi, sevgi ve takdir kazanmıştır. Kaybı hepimiz için, Türkiyemiz için, sosyal demokrat dünya için büyük bir acıdır.''

TÖRENE ÇOK SAYIDA VATANDAŞ DA KATILDI

Törene CHP Genel Başkanı Baykal'ın yanı sıra SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ile her iki partinin yöneticileri, eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, İnönü'nün başbakan yardımcılığı döneminde birlikte görev yaptığı ve aralarında Sümer Oral, Şerif Ercan, Onur Kumbaracıbaşı, Fikri Sağlar, Fikret Ünlü'nün de bulunduğu bazı eski bakanlar, eski ve yeni milletvekilleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İnönü'nün cenazesi getirilmeden önce Pembe Köşk'ün bahçesine gelen iş adamı Rahmi Koç ile oğlu Ali Koç, cenaze getirildikten sonra bir süre ailenin yanında bekledi. Sevinç İnönü ve Özden Toker'in Pembe Köşk'e gelişinden sonra taziyelerini ileten Rahmi ve Ali Koç daha sonra törenden ayrıldılar.

Bu arada, cenazeyi İstanbul'da karşılayarak Ankara'ya gelişine eşlik eden Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de törenin başından itibaren İnönü ailesinin yanında yer aldı.

Pembe Köşk'teki törene katılanlar, İnönü ailesine başsağlığı dileklerini ilettikten sonra katafalkın önünde saygı duruşunda bulunarak, tabuta kırmızı karanfiller bıraktılar. Törene katılanlar, İnönü'nün ölümünün ardından Pembe Köşk'te açılan taziye defterine de düşüncelerini aktardılar.

Bu arada, İnönü'nün ölümün hemen ardından açılan taziye defterine ek olarak 4 defter daha açıldı.


İNÖNÜ'NÜN HALI ÜZERİNE İŞLENMİŞ PORTRESİ

Erdal İnönü'nün bayrağa sarılı cenazesi, GATA'dan alındıktan sonra Meclis'e getirildi. Cenaze, tören kıtası tarafından platforma konurken,
özgeçmişi okundu. Saygı duruşunun ardından, cenaze yürüyüşü yapıldı.Sevinç İnönü ve Özden Toker; Meclis Başkanı Toptan, eski
Cumhurbaşkanları Demirel ve Sezer, CHP Lideri Baykal ile eski Başbakan Çiller kortejin önünde birlikte yürüdü.

Törende İnönü'nün portresini, ağabeyi Ömer İnönü'nün torunu Münci İnönü taşıdı.Cenazenin ambulansa konulup TBMM'den ayrılmasının ardından İnönü ailesi, törene katılanların taziyelerini kabul etti.Çok sayıda milletvekili ve eski siyasetçi, Sevinç İnönü, Özden Toker, Gülsün Bilgehan ve diğer aile bireylerine başsağlığı dileklerini iletti.Tören dolayısıyla Meclis'in ana giriş merdivenleri tümüyle dolarken, basının da ilgisi yoğun oldu.

Öte yandan, Sivas'ın Şarkışla ilçesinden gelen bir grup, Erdal İnönü'nün halı üzerine işlenmiş portresini taşıdı.


BAZI YOLLAR TRAFİĞE KAPATILACAK


Eski Başbakan Yardımcılarından Prof. Dr. Erdal İnönü için yarın İstanbul'da düzenlenecek cenaze töreni nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak.İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Prof. Dr. Erdal İnönü için Teşvikiye Camii'nde düzenlenecek tören dolayısıyla bazı cadde ve sokakların trafiğe kapatılacağı bildirildi.Açıklamada, Vali Konağı, Hüsrev Gerede, Maçka ve Teşvikiye caddeleri ile Amerikan Hastanesi önündeki Dr. Müfide Küley, Cami, Ahmet Feragi, Teşvikiye Bostan, Akkavak ve Atiye sokaklarının trafiğe kapatılacağı kaydedildi.Ayrıca, Nişantaşı Bronz Sokak'ta trafiğin ters yönde işleyeceği belirtilerek, ihtiyaç duyulması halinde bildirilen yollar dışında bazı cadde ve sokakların da trafiğe kapatılabileceği uyarısında bulunuldu.


* ANILARLA ERDAL İNÖNÜ
* ERGUN BABAHAN'IN ERDAL BEY YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
* ZEKÂSI VE ESPRİLERİYLE SİYASETE FARKLILIK GETİRDİ

* ERDAL İNÖNÜ'NÜN KALEMİNDEN
*"EVREN ÇIPLAK HEŞKELİ YASAKLADI, KENDİSİ ÇIPLAK RESİM YAPTI"
* DENİZ GEZMİŞ, İNÖNÜ'YÜ ÖLÜMDEN KURTARDI