kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'nin isteği 2 madde

Ceren AKDAĞ/HABER MERKEZİ
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkiye'nin isteği 2 madde
Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları'na bağlı yüksek düzeydeki memurlar dün İstanbul'da Conrad Otel'de toplanarak, bugün Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı Çırağan'da yapılacak Dışişleri Bakanları toplantısında ele alınacak zirvenin sonuç bildirgesini hazırladı. Türkiye, bildirgeye hem terör vurgusunu hem de Irak'ta BM'nin rolünün artması yönünde bir maddeyi koydurarak istediğini elde etti. Türkiye'nin bastırmasıyla bildirgeye giren iki madde şöyle:

* Irak'ın topraklarında terör örgütlerinin yer almaması için çalışılacak. Komşu ülkeler bu konuda Irak'a yardım edecek.

* Birleşmiş Milletler (BM), Güvenlik Konseyi'nin 1770 sayılı kararı kapsamında Irak'ta daha aktif rol oynayacak. BM anahtar olarak Irak'ta etkisini artıracak. Türk yetkililerle 3 gündür toplantı yapan Irak hükümet yetkilileri, Türkiye'nin isteğinin makul olduğunu belirterek, "Hükümetimiz teröre karşı. Bu toplantının sonunda ortak kararla oluşturduğumuz bildiride, Türkiye'nin terör vurgusu istemesine olumlu bakıyoruz. Terörizmle mücadele bizim için de önemli, buna bildiride yer verilmesinde sakınca görmüyoruz" açıklaması yaptı.

BAĞDAT OFİSİ KRİZİ
Türkiye'nin istediğini almasının önemini vurgulayan diplomatlar, tek sorunun Irak hükümetinin istediği "Bağdat destek ofisi" olduğunu belirtti. İddiaya göre, Irak tarafının masaya getirdiği, Bağdat'ta destek ofisi kurulması yönündeki isteği İran ve Suriye kabul etmedi. Bu konuda son karar bugün toplanacak Dışişleri Bakanları'na bırakıldı. Erdoğan'ın ABD'ye gidişi öncesinde Irak konusunda son temasın sağlanacağı zirveye ABD, Almanya, Bahreyn, Fransa, İngiltere, Irak, İran, İtalya, Japonya, Kanada, Kuveyt, Mısır, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, AB Komisyonu, Arap Birliği, BM ve İslam Konferansı Teşkilatı'ndan (İKT) temsilciler katılıyor. İkili görüşmelerin de yapılacağı toplantıda Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Iraklı muhatabı Hoşyar Zebari ve ABD'li muhatabı Condoleezza Rice'la bir araya gelecek. Görüşmelerde ayrıca, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker da, Irak'tan gelen son dosyasıyla hazır bulunacak.