kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB Türkiye’nin "2007 karnesini" Salı günü açıklıyor

Yeni Haber
Türkiye'nin son bir yılda AB yolunda kaydettiği ilerleme ve eksikliklerinin değerlendirildiği 2007 İlerleme Raporu, Salı günü açıklanıyor.

PKK eylemlerinin kınandığı raporda Genelkurmay bildirisi ve krize karşın Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim sürecinin demokrasi standartlarına uygun bir biçimde yapıldığı belirtiliyor. Raporda 301. maddenin değiştirilmemesinden dolayı duyulan memnuniyetsizlik de yansıtılıyor.

Avrupa Komisyonu, Salı günü, AB genişlemesine ilişkin yeni Strateji Belgesi ile aday ülkelere ilişkin yıllık İlerleme Raporlarını yayınlayacak. Komisyonun genişleme stratejisinin anlatılacağı belgede ayrıca aday ülkeler Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya ile potansiyel adaylar Arnavutluk, Bosnia, Karadağı, Sırbıstan ve Kosova'ın son 12 ayda performansları özet olarak değerlendirilecek

Salı günü de açıklanacak İlerleme Raporlarında her aday ve potansiyel adayın son bir yılda AB yolunda kaydettiği ilerleme ve eksikliklere ayrıntılı biçimde yer verilecek.

DİĞER BELGELER

Komisyon ayrıca her ülke için gözden geçirilmiş Katılım Ortalıkları için AB Konseyi'ne yönelik önerilerini de açıklayacak. Bu önerilerde yapılması istenen reformlar sıralanacak.

Son olarak da Komisyon, adaylar ve potansiyel adayların reform çabalarına desteklemek amacıyla sağlanması öngörülen mali yardımları içeren Mali Çerçeveyi de yayınlayacak.

KRİTİK GELİŞMELERE YER VERİLİYOR


2007 İlerleme Raporu, Hrant Dink'in öldürülmesi ve Malatya'daki cinayetler, Genelkurmay'ın 27 Nisan Bildirisi, PKK'nın Türk ordusuna yönelik kanlı saldırıları gibi Türkiye'de son 12 ayda damgasını vuran gelişmelere yer veriliyor.

Bu çerçevede raporda PKK eylemleri kınanıyor.

"TAM DEMOKRATİK SEÇİM"

Avrupa Komisyonunca Salı günü açıklanacak Türkiye İlerleme Raporu'nda Genelkurmay bildirisi ve yaşanan anayasa ve siyasi krize rağmen "demokratik standartlara" tamamen uygun cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapıldığına işaret edilecek.

TBMM'de tüm siyasi görüşlerinin büyük ölçüde temsil edildiği belirtileceği raporda "Artık reformlara yeni bir ivme kazandırma zamanının geldiği" mesajı veriliyor.

Raporda DTP milletvekillerinin TBMM'ye girmesi olumlu karşılanan gelişmeler arasında yer alıyor.

301. REFORMU ACİL İHTİYAÇ

Raporda Türk Hükümeti'nin demokrasinin geliştirilmesi ve bireysel özgürlüklerin arttırılması amacını taşıyan anayasal reformları gündeminin en üst sırasına almasından duyulan memnuniyet dile getirilirken ifade özgürlüğü açısından "kritik" olarak görülen KTC'nin 301. maddesinin ele alınmamasının yarattığı hayal kırıklığı yansıtılacak.

301. maddesinin değiştirilmesi ve din özgürlüğü açısından önemsenen Vakıflar Yasası'nın benimsenmesinin "aciliyeti"ne vurgu yapıldığı raporda Ruhban Okulu'nun henüz açılmamasına da dikkat çekiliyor.

SİVİL-ASKER İLİŞKİLERİNDE "DEMOKRASİ ÜSTÜNLÜĞÜ"

Avrupa Komisyonu, önceki raporlarında olduğu gibi 2007 raporunda da sivil-asker ilişkilerine değiniyor. Bu çerçevede Komisyon, sivil-asker ilişkilerinde demokrasi üstünlüğünün güvence alınması beklentisini ifade ediliyor.

Yargı sisteminin iyileştirilmesi çağrılarının da yapıldığı İlerleme Raporunda Türkiye, limanlarına Rumları'ı açmaması nedeniyle de eleştiriliyor.

ANKA