kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Diktatörlüğe hayır'

Venezüella'da binlerce kişi başkent Caracas sokaklarına Chavez'in istifa etmesi için döküldü. Yapılacak anayasa değişikliklerine tepki gösteren sinirli kalabalık askerle çatıştı.....
İLİŞKİLİ HABERLER
'Diktatörlüğe hayır'
Türkiye'de anayasa tartışmaları hız kazanırken, Venezüella'da da 2 Aralık'ta halk oyuna sunulacak yeni anayasa ülkede büyük tartışmalara neden oluyor. Son iki haftadır irili ufaklı gösterilerin yaşandığı ülkede dün de halk meydanlardaydı. Başını öğrencilerin çektiği muhalefet partilerinin ve insan hakları gruplarının tamamının katıldığı başkent Caracas'ta binlerce kişinin katıldığı bir gösteri düzenledi. "Özgürlük", "demokrasi adı altında diktatörlüğe hayır" diye bağıran halk askerlerle karşı karşıya geldi.

PLASTİK KURŞUN SIKTILAR
Chavez'in istifasını isteyen kalabalığı askerler plastik kurşunlar ve göz yaşartıcı bombayla durdurmaya çalıştı. Halk Ulusal Meclis'in önünde barikatlarda askerler tarafından durduruldu. Çıkan çatışmada yaralananların sayısı kesin olarak verilmezken muhalif internet sitelerinde 10'dan fazla öğrencinin ağır şekilde yaralandığı belirtildi. Halk tüm hafta sonunda protestoların ülke genelinde sürdürüleceğini kaydetti. Halk, parlamentoda dün son düzenlemelerinin yapıldığı 39 anayasa maddesi değişikliğine tepki gösteriyor. Tüm bu değişikliklerin ardına Devlet Başkanı Chavez'in gizli diktatörlük hevesinin yattığını söyleyen muhalif parti liderleri "Chavez ölünceye kadar koltuğunda oturmak istiyor. Tüm değişikliklerin esas noktası bu" diye konuştu.

SINIRSIZ BAŞKANLIK
Yapılan değişiklikle devlet başkanlığını iki dönemle sınırlandıran madde değiştirilecek. Bir kişi istediği kadar başkan olarak seçilebilecek. Ayrıca başkanın görev süresi de 6 yıldan 7 yıla çıkarılacak.