kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yılbaşında 58 dolar olan petrolün fiyatının yüzde 57'lik artışla 96 dolara kadar çıkması, doların düşmesi nedeniyle otomobil sahiplerinin ceplerine yansımadı.

Çarklar dönüyor, yıldız parlıyor

K.Irak'a operasyon gölgesindeki Türkiye ekonomisi hız kesmiyor. Yabancı devler yeni yatırım kararları ile güven mesajı verirken, piyasalar rakamlarla adeta 'güçlü yola devam' mesajı veriyor..
Kuzey Irak'a askeri operasyon gündeme damgasını vururken Türkiye, ekonomi dünyasında hız kesmek bilmiyor. Yavaşlamak bir kenara yatırım kararı açıklayan dünyaca ünlü dev gruplar peş peşe Türkiye'ye olan güvenlerini verdikleri mesajlarda vurguluyor. Piyasalara 'operasyon' tedirginliği uğramazken, ihracatta kırılan rekorlar da moral veriyor. Uluslararası Finans Kurumu IIF Türkiye'yi "Yabancı sermaye çekmede 2008 yılının yıldız ülkesi" ilan ederken, piyasalardaki göstergeler de Türkiye ekonomisinin gücüne ışık tutuyor. Nitekim operasyon gölgesindeki rkiye'de dolar kuru dün 1.16 YTL'ye kadar gerilerken borsa 58 bin 747 puanla rekora yaklaştı. Aylık ihracat rakamları da yeni bir rekorun habercisi oldu. Aylık ihracat 10 milyar dolara dayanarak bir ilk daha gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Birliği, ekim ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37 artarak 9 milyar 702 milyon dolara yükseldiğini açıkladı. Bu, TİM kayıtlarına göre yeni rekor seviyeyi oluşturuyor. Yabancı dev şirketlerinin Türkiye ilgisi ile ekonomideki güçlü görünümün göstergesi olmayı sürdürüyor. Samsonite CEO'su Marcello Bottoli, Desa ile yaptıkları ortaklığın ardından üretim hatlarını da Türkiye'ye taşıyacaklarını söyledi. Global Investment House'in Başkanı Maha Al-Ghunaim, "Türkiye yatırım için gelecek vaat eden bir ülke. Kuzey Irak'a yapılacak operasyon yatırım kararlarımızı etkilemez" derken, Türkiye'de emlak yatırımları ile öne çıkan Ece Group'un Başkanı Alexander Otto "Türkiye'ye 5 yılda 1 milyar dolar yatırım yapacağız" dedi. EKONOMİ
Haberin fotoğrafları