kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hindistan'da erkek çocuk patlaması

Yeni Haber
Hindistan'da son yirmi yılda kız çocuk oranının hızlı düşüş gösterdiği bildirildi. Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Nüfus Fonu tarafından yapılan araştırma sonuçlarında, ülke genelinde kız çocuklarının nüfusu oğlan çocuklara göre hızla düştüğü ortaya çıktı. Kız-erkek oranında görülen bu düşüşün ana sebeplerinin ise, cinsiyet seçimi ve cenin katli olduğu ifade edildi.

BM'ye bağlı Nüfus Fonu tarafından yapılan araştırmanın Uzakdoğu Asya ülkeleri; Hindistan, Çin, Nepal ve Vietnam'ı kapsadığı açıklandı. Araştırma sonuçları bu ülkelerde kız-erkek çocuk oranının alarm verici seviyeye geldiği ifade edildi.
Rapor, Hindistan'da 0-6 yaş grubunda, 1991 yılı itibariyle her bin erkek çocuğa 945 kız çocuğu oranının 2001 yılında her bin oğlana 927 kız çocuk oranına düştüğünü yazdı. Ülkenin bazı bölgelerinde her bin erkek çocuğa karşılık 800'den daha az kız çocuğun olduğuna dikkat çekildi.

"Asya Ülkelerinde Cinsiyet Oranında Dengesizlik" başlıklı rapor, Asya genelindeki cinsiyet oranının dünya geneliyle aynı olması durumunda, 2005 yılında Asya kıtasında 163 milyon fazla kadın nüfusa sahip olması gerektiği bildiriliyor. Ayrıca rapor cinsiyet dengesizliğinin insan kaçakçılığı, ayrımcılık ve belli cinsiyete karşı şiddetin artış göstertmesine sebep olacağına dikkat çekiyor.

Gelişen teknoloji sayesinde çocuk cinsiyetinin doğum öncesinden belirlenebiliyor olması kız çocuk sayısının hızlı düşmesindeki faktörlerden biri olarak belirtiliyor.

Sorunun önüne geçmeye çalışan Hindistan, çareyi çocuk cinsiyetinin önceden bilinmesi yasaklamada buldu. Hindistan'ın 16 eyaletindeki bazı bölgelerde kız-erkek oranının yüzde 50 düştüğünü belirten rapor, cinsiyet dengesizliğinin en çok Hindistan'ın kuzey eyaletlerinde görüldüğüne yer verdi.

Araştırma sonuçları Haydarabat'ta yapılan 4. Asya-Pasifik "Üreme ve Cinsel Sağlık" konulu konferansta açıklandı.