kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İran: Arabulucu olabiliriz

Yeni Haber
İran'ın, PKK nedeniyle Türkiye ve Irak arasında yaşanan gerginlikte "arabulucu" olabileceği bildirildi.

İran'ın Ankara Büyükelçiliği'nden üst düzey bir yetkili, "Eğer taraflarda kabul ederse İran Türkiye ve Irak arasında yaşanan sorunlarda arabulucu olabilir" dedi.

Üst düzey İran yetkilisi, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın sorunun diyalogla çözümü için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi aradığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Biz savaş tecrübesi olan bir ülkeyiz, geçmişte Irak'la sekiz yıl savaş yaşadık. Savaşlarda bir sürü asker ve masum insan ölüyor. Biz komşularımızın barışçıl çözümler bulmasından yanayız. İran bütün dünyada sorunların barışçıl yollarla çözülmesinden yana bir politikayı benimser."

Türkiye'nin PKK sorununa ilişkin olarakta da yetkili İran'ında PKK'nın bir uzantısı olarak adlandırılan PEJAK ile sorun yaşadığını belirterek, "PEJAK bizim askerlerimizi de öldürdü. Türkiye'yi PKK sorunu konusunda en iyi biz anlayabiliriz" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE; İRAN VE SURİYE İLE BİRLİKTE HAREKET ETMELİ

Bu arada Tahran PKK konusunda Türkiye'nin İran ve Suriye ile işbirliği yapması gerektiğini düşünüyor.İran Büyükelçiliği yetkilisi, "PKK sorunu sadece Türkiye'nin sorunu değil, aynı zamanda İran ve Suriye'nin de bir sorunu. Bu soruna karşı Türkiye, İran ve Suriye beraber hareket etmeli. Memleket önemli bir şeydir. Eğer önlem almazsak ileride çok geç olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

"SINIR ÖTESİ OPERASYONUN YARARI OLMAZ"

Buna karşın sınır ötesi operasyona karşı çıkan yetkili, "Türk ordusunun K.Irak'a askeri operasyon düzenlemesinin yararı olacağını düşünmüyoruz. Sorunu daha fazla diyalog yoluyla çözmeye çalışmalıyız" ifadesinde bulundu.

İran Büyükelçiliği yetkilisi, İsrail'in K.Irak'ta bağımsız bir Kürdistan kurulmasını istediğini savunarak PKK ve PEJAK'ın arkasında İsrail'in olabileceğini öne sürdü.

(ANKA)