kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Enflasyon Raporu ne diyor?

Merkez Bankası Enflasyon Raporu'nda dış piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak faiz kararlarında revizyona gidebileceğinin işaretlerini veriyor. Dış piyasalarda ve dünya ekonomisindeki iyileşme olması durumunda faiz indirimleri yavaşlayabilecek. Kötüleşme durumunda ise faiz indirimleri hızlanabilecek. Rapordan altı çizilebilecek bölümler şöyle:

- Orta vadeli öngörüler bölümünde ifade edilen para politikası varsayımı politika faizlerinin önümüzdeki aylarda kesintisiz olarak indirilmeye devam edileceği şeklinde bir taahhüt olarak algılanmamalıdır. Açıklanan verilere bağlı olarak politika faizlerinin önümüzdeki aydan itibaren bir süre sabit tutulması mümkün olabileceği gibi, şartların izin vermesi durumunda yukarıda ifade edilenden daha hızlı veya daha uzun süreli bir indirim süreci de gündeme gelebilecektir.

- Dünya ekonomisinde sert bir yavaşlama olmayacağı görüşü ön plana çıkmakta ve gelişmekte olan ülkelere olan sermaye akışında belirgin bir azalış gözlenmemektedir. Bununla birlikte finansal piyasalarda risklerin fiyatlanmasında halen güçlük yaşanması temkinli olunmasını gerektirmektedir. Önümüzdeki dönemde riskten kaçış eğiliminin derinleşmesi ve bu durumun gelişmekte olan piyasalara olan yatırım iştahını azaltması durumunda TCMB, etkin likidite yönetimiyle ve gerektiğinde diğer politika araçlarını kullanarak olası dalgalanmaların orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki etkilerini sınırlı tutmayı amaçlayacaktır.

- Yurtdışı finansman koşullarının beklenenden daha olumlu seyretmesi ve iç talepte bir ivmelenme olması durumunda politika faizlerinde daha temkinli bir duruş sergilenebileceği gibi munzam karşılıklar ve benzeri diğer politika araçlarına da başvurulabilecektir. Toplam talep üzerindeki aşağı yönlü risklerin ortaya çıkması durumunda ise politika duruşu da enflasyona ilişkin aşağı yönlü riskleri giderecek şekilde güncellenebilecektir.

- Küresel konjonktürde belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle uluslararası piyasaların gelişmiş ülkelerin büyüme ve finansal sağlamlık verilerine hassasiyetinin ve dolayısıyla veri bağımlılığının devam etmesi beklenmektedir.

- Dünya ekonomisinde beklenenden hızlı bir yavaşlama olması durumunda, gerek dış talep gerekse finansman koşullarındaki muhtemel daralma nedeniyle iç talep beklenenden daha zayıf seyredebilecektir.