kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Hükümet büyümeye asılacak ama neden?

2007 Bütçesi ve makro ekonomik gerçekleşme tahminleri ile 2008 hedefleri dün açıklandı. Benim için sürpriz iki rakam vardı. Biri faiz dışı fazlanın bir puan düşürülmesiydi. Bunun genel seçimin yapıldığı bir yılda ve IMF programının biteceğine yakın makul sınırlar içinde 1 puan düşürülmesi kabul edilebilir ve beklentileri bozmayabilir.

- İlk kez farklı hedef- İkinci sürpriz rakam büyümeyle ilgili. Son yılların alışkanlığı milli gelir artışını yüzde 5 almaktır. Bu oran, aslında büyümede iddiası olmayan, tutturulması kolay bir orandır. Eğer herhangi bir görüşünüz yoksa büyüme hedefine yüzde 5 der geçersiniz. 2008 yılı için farklı olan gelişme ise yüzde 5 yerine yüzde 5.5 büyümenin hedeflenmesi. Büyümede yarım puanlık artış küçük ama son yıllarda ilk kez böyle bir artırım öngörülüyor. Bu oran artırımı 2008'de büyümede hükümetin frene değil, gaza basmak istediğinin işaretini veriyor. Üstelik küresel koşullardan dolayı gelecek dönem büyüme beklentilerinin geçmişteki yüzde 78'lik oranlara göre bir ölçüde düştüğü, yüzde 45 artışların tahmin edildiği bir dönemde bu oluyor.

- Büyümenin nedenleri- Koşullar ne olur bilinmez ama yüzde 5.5 rakamı hükümetin vasat bir büyümeye razı olmayacağının ve işe asılacağının bir göstergesi.
- Burada da dış koşullar daha uygun olmasa da, Türkiye'nin çifte seçim belirsizliğinden kurtulmasının tüketim ve yatırımlara verebileceği belli bir ivme rol oynayabilir.
- Merkez Bankası'nın başlattığı faiz indirim süreci tüketimi ve yatırımı destekleyecek gibi görünüyor. Tabii bankalar tüketici kredilerini patlatıp işi çığırından çıkarmamaları şartıyla. O durumda faiz indirimleri sürmeyebilir.
- 13 milyar dolarlık ihracat artışından da dış talepte daralma beklenmediği ortaya çıkıyor. Gerçi ihracat ve ithalat rakamları ve dış ticaret açığı da düşük tutulmuş.
- Faiz dışı fazlanın da 1 puan düşürülmesi harcamaların artması sonucunu doğurabilir.

- Seçimin etkisi mi?- Bütün bu araçlarla büyümenin gazına basılmış oluyor. Ne zaman? 2008'de. Neden? Çünkü Mart 2009'da yerel seçimler var. Seçimi almanın temel koşullarından biri ekonomide sağlanan sonuçlardan geçiyor. Bu nedenle hükümetin gelecek yıl büyümeye asılacağı bir yıl olacak diye düşünüyoruz. Dün açıklanan makro hedeflerde bunun işaretlerini gördük.
Eğer dünyada bir kriz çıkmazsa muhtemelen büyüme, milli gelir, ithalat ve ihracat verileri bu yıl ve geçmiş yıllarda olduğu gibi, hedeflerin üzerinde gerçekleşebilir.
Genel seçimleri geride bırakmasına bıraktık ama yerel seçim hazırlıkları daha şimdiden başladı galiba.

- Sonuç- "Bir hedefe varılması başka bir hedefin başlangıç noktasıdır." John Dewey