kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

'Faiz indirimi sürecek ama abartmayın'

Büyük resim için tıklayın
Merkez Bankası 13 Eylül'de faizi sürpriz şekilde yüzde 0.25 indirirken "Küresel ekonomideki gelişmelerin hem hem de dış talep büyümesini sınırlayıcı yönde etkileyeceği değerlendirilmiş ve bu durumun orta vadede yüzde 4'lük enflasyon hedefine ulaşılmasına ilişkin aşağı yönlü riskleri artırdığı kaydedilmiştir" diye gerekçelendirmişti.
Yüzde 0.50 faiz indirim kararının alındığı 16 Ekim'deki Para Politikası Kurulu'nun özeti cuma günü yayımlandı. Aynı gün Merkez Bankası'nın 4. çeyrek Enflasyon Raporu açıklandı. İkisinde de vurgu aynıydı: "Eylül ayında faiz indiriminin ardından orta ve uzun vadeli faizlerde belirgin bir düşüş olmuştur. Faizlerdeki bu düşüşün toplam talepteki toparlanmayı Temmuz 2007 Enflasyon Raporuna göre bir miktar daha hızlandıracağı öngörülmektedir. Bu sayede orta vadeli enflasyon üzerinde uluslararası gelişmelerden kaynaklanan aşağı yönlü riskler sınırlanmış ve önümüzdeki 1 yıl ile 2 yıl arasındaki döneme ilişkin enflasyon tahminleri ise yüzde 4 hedefine doğru yaklaşmıştır."

- Bir ayda ne değişti?- Yani enflasyonun yüzde 4'ü aşağı yönde aşma riski ortadan kalkmış. Biz Merkez Bankası'nın bu öngörüsü doğru ise daha yüksek oranlı bir indirime gitmesi gerektiğini savunmuştuk. Böyle bir tespitin indirim hakkı daha yüksek olmalıydı. Ancak bir ay sonra Merkez Bankası'nın bu tahminini revize ettiğini görüyoruz. Bir ayda ne değişti?
- Bu bir ayda küresel piyasalar toparlandı, ABD ekonomisinde sert değil yumuşak bir iniş eğilimine gireceği daha ağırlık kazandı.
- Türkiye'nin Irak'a askeri operasyon ihtimali çok arttı.
- Merkez Bankası'nın üzerinde faizi şok veya hızlı bir şekilde indirmesi yönünde genel bir baskı oluştu.

- Tahmin revizyonu- Piyasalardaki düzelme ve resesyon ihtimalinin azalması, petrol fiyatlarında yükseliş, yurt içinde elektrik zammı yanında gıda ve su fiyatlarındaki artış, gelecek yıl dolaylı vergilerde düşünülen artışlar enflasyon tahminini yukarı yönde revizyona gitmesine yol açmış. Temmuz ayındaki Enflasyon Raporu'nda 2007 sonu için tüketici enflasyonu tahmininin orta noktası yüzde 6 iken son Enflasyon Raporunda bu oran yüzde 7.3'e çıkarıldı. Böylece son bir ayda Merkez Bankası enflasyon tahminini 1.3 puan artırdı. 2008 tahminlerinin orta noktasını da yüzde 3.2'den yüzde 4.1'e çıkardı.

- Üzerime gelmeyin- Benim anladığım kadarıyla Merkez Bankası diyor ki, "Bir ay önceye göre dünya ve bazı şartlar değişti, enflasyondaki yüzde 4'lük hedefin altına inilmesi riski de ortadan kalktı. Enflasyon biraz daha yüksek çıkacak. Buna göre önden yüklemeli faiz indirimi sürecinde hızlanma değil, belki frene basma ihtiyacı bile doğabilir. Faizi düşürme şartları oluştu ama bunu o kadar da abartmayın. Üzerime de fazla gelmeyin."

- Sonuç- "Mutluluk bile haddini aşarsa, azap olur." Seneca