kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Başbakan Erdoğan, Genel Kurul’a DTP sözcüsü Selahattin Demirtaş konuşmasını bitirince geldi.

Meclis tezkereye ezici çoğunlukla 'evet' dedi

Tezkere görüşmeleri sakin geçti. AK Parti, CHP, DSP ve MHP'nin desteği ile tezkere 507 gibi rekor bir oyla kabul edildi. 526 milletvekilinin katıldığı oylamada, ret sayısı 19'da kaldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Meclis tezkereye ezici çoğunlukla 'evet' dedi
Tüm dünyanın gözlerinin çevrildiği TBMM, beklenen tarihi kararı aldı ve PKK ile mücadele için Türk ordusunun Kuzey Irak'a girmesinin yolunu açan tezkereyi 19'a karşı 507 oyla kabul etti. Genel Kurul dün saat 15.00'da toplandı. Görüşmelere Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Baykal ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'de katıldı. Son dönemdeki açıklamaları nedeniyle DTP'nin konuşması büyük bir gerilim ve merakla beklenmeye başladı. Ancak dışarıdaki tartışmaların aksine Meclis'e büyük bir sakinlik ve sessizlik hâkim oldu. Sadece AK Partili Selami Uzun'un konuşmasında tansiyon biraz yükseldi. Görüşmelerden sonra yapılan oylamada, gözler DTP ve AK Parti'nin "bölge" milletvekillerinden fire verip vermeyeceğine çevrildi. 526 milletvekilinin katıldığı oylamada tezkere 507 oyla kabul edildi. AK Parti, CHP, MHP ve DSP kabul oyu kullandı. 'Hayır' sayısı 19'da kaldı. Oylamada Bağımsız Milletvekilleri Ufuk Uras, Hamit Geylani, CHP'li Eşref Erdem ve DTP'li 16 milletvekili ret oyu verdi. Oylamaya katılmayan milletvekilleri şöyle:
CHP: Osman Kaptan, Mehmet Fatih Atay, Onur Öymen, Ahmet Küçük, Rasim Çakır, Birgen Keleş, Canan Arıtman, Ferit Mevlüt Aslanoğlu.
MHP: Mustafa Kemal Cengiz.
AK PARTİ: Egemen Bağış, Mehmet Nil Hıdır, Ali Bayramoğlu, Sabahattin Cevheri, Ruhi Açıkgöz, Abdullah Veli Seyda, Yaşar Yakış.
DSP: Ahmet Tan.
DTP: Fatma Kurtulan, Ayla Akat Ata, Bengi Yıldız ve Pervin Buldan.

ÇİÇEK, DTP'YE YÜKLENDİ
Görüşmelerde hükümet adına Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek konuştu. Çiçek'in hedefinde DTP ile teröre destek veren AB üyeleri vardı. Çiçek, sınır ötesi operasyon için kararlı konuşurken, "Bizim hedefimiz terör örgütü. Ama, hırsıza mani olmayan hırsızın dostu olur" diye uyardı.

MHP: SANAL TEZKERE
MHP'li Deniz Bölükbaşı ise hükümetin Kuzey Irak'taki yapılanmanın baskısı nedeniyle Kuzey Irak'a asker gönderemediğini savundu Bölükbaşı, Türkiye'nin kararlılığının gösterilmemesi durumunda tezkerenin "sanal ve sahte bir tezkere" haline geleceğini söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergun, tezkere bir macera peşinde koşma arayışı değil, meşru müdafaa hakkının kullanma meselesi olduğunu söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ise, "PKK'yı destekleyen güçleri de yok etmek hedef olmalıdır. Onları PKK'yı himaye etmemeleri konusunda ikna etmektir. Bunu yapamazsak dağ fare doğurmuş olur. Kuzey Irak'taki yöneticileri 'PKK mı Türkiye mi' tercihine zorlamak lazım" dedi. Tezkereye karşı çıkan DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise "Türkiye ile sınır ötesi için anlaşmamış bölgesel Kürt yönetimi ile Irak yönetimi var. Öncekilerden farklı olarak ABD de var. Bütün bu aktörlerin konumlanma durumu sınır ötesinde siyasal bir bataklığa saplanma riskini taşımaktadır"dedi.