kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Muammer Aydın

YSK son sözü söyledi pazar günü sandıktayız

Ersan ATAR ANKARA
Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanını halkın seçmesini düzenleyen anayasa değişikliği referandumunun 21 Ekim'de yapılmasına onay verdi. Karar Kurul'da bir oy farkla alındı..
YSK, cumhurbaşkanını halkın seçmesini ve seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını düzenleyen anayasa değişikliğine ilişkin referandumun, iptal edilmemesini, daha önce kararlaştırıldığı gibi 21 Ekim'de yapılmasına 6'ya karşı 5 oyla karar verdi. Kurul, "Daha önce kabul edilen ve 11'inci cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini düzenleyen anayasa değişikliğinde son yapılan değişiklik nedeniyle referandum 21 Ekim'de yapılmalı mı, ertelenmeli mi" sorusunun yanıtını aradı. YSK, kararın "ilke kararı" niteliğinde olduğunu göz önünde bulundurarak yedek üyelerini de toplantıya çağırdı. Böylelikle YSK'daki masanın etrafında 7'si asil 11 üye toplandı.

6 ÜYE 'EVET' DEDİ
Üyelerden 6'sı, 21 Ekim'de referandumun yapılmasının yerinde olacağı yönünde görüş belirtip oy kullandılar. Bu üyeler gerekçe olarak seçim hukukundaki, "usulsüz kullanılan oylar sonucu etkileyecek oranda değilse değerlendirme dışı kalır" ilkesine dayandılar. Bu üyeler, gümrükte kullanılan oyların 21 Ekim'de yapılacak oylama sonucunda "evet" ile "hayır"lar arasındaki farkı etkileyecek durumda olup olmadığının bilinmesinin mümkün olmadığını bu nedenle 21 Ekim'de referandum yapılmasının gerekli olduğunu savundular. Aralarında Kurul Başkanı Muammer Aydın'ın da bulunduğu 5 üye ise yeniden 120 günlük referandum takvimi yapılarak referandumun önümüzdeki 120 gün sonunda yapılmasının doğru olacağı görüşünü savundular. Azınlıkta kalan bu üyeler, referanduma sunulan anayasa değişikliği metninin dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle sakatlandığını gümrük kapılarında oy kullananların başka bir metni, 21 Ekim'de oy kullanacakların başka bir metni oylayacağını hatırlattılar. Asil 7 üyesi bulunan YSK'nın, kararını 4 yedek üyenin de katılımı sonucu 11 üye ile alması dikkat çekti. Bu durumda, "Kurul 7 üyeyle karar alsaydı referandum ertelenebilir miydi" sorusu gündeme geldi. YSK'dan bir yetkili bu soruya, "Hayır sonuç değişmeyecekti. 7 asıl üyenin oy oranları yedek üyelerle yapılan oylama oranı ile aynı" şeklinde yanıt verdi. Bu da 7 asil üyeden 4'ünün "21 Ekim'de referandum yapılsın" yönünde oy kullandığını ortaya çıkardı.

OY KULLANMAYANA CEZA
YSK, 21 Ekim'de sandık başına gidip oyunu kullanmayanlara 17 YTL ceza kesilmesini kararlaştırdı. Bu parayı ödemeyenler hakkında "Kamu alacağının tahsili" kuralları işletilecek ve icra yoluna gidilebilecek. Bu durumda da icra masrafları ve diğer yargılama giderleri de oyunu kullanmayan seçmene yüklenecek.