kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Merkez, faiz kararı tutanağını detaylı açıklasın eleştiri azalır'

FURKAN ALP
Merkez Bankası'nın aldığı yarım puanlık faiz indirim kararı kimseyi memnun etmedi. Bankacı ve ihracatçılar "Banka ne risk görüyorsa tutanaklarını detaylı açıklasın bizde öğrenelim" dedi..
Merkez Bankası'nın aldığı yarım puanlık faiz indirim kararı Para Politikası Kurulu'nu yeniden eleştirilerin odağına çekti. İhracatçılar eleştirinin dozunu aşırı biçimde artırırken, bankacılar "Böyle bir karar veriliyorsa Merkez'in bildiği ancak bizim göremediğimiz riskler olmalı" görüşünü savundu. İşte tam bu noktada da 'Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarını ABD'de Fed'in yaptığı gibi tüm gerekçeleri ile birebir yayınlasın biz de riskleri görelim" tartışması başladı. Kimi uzmanlar ise enflasyon hedeflemesi programı nedeniyle bu tip bir açıklamanın henüz yapılamayacağını ileri sürdü. CNBC-e televizyonuna konuk olan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı "Merkez daha detaylı tutanak açıklasın şeffaf olsun bizim de eleştirilerimizin dozu ona göre değişebilir. Eğer bilmediğimiz riskler varsa bunu bizden saklamasın" dedi. Gelişmiş ülkelerin merkez bankaları faiz kararları ardından açıkladıkları tutanaklara tüm diyaloglar kamuoyu ile paylaşılıyor. Özellikle bu konuda en şeffaf davranan bankalardan olan ABD Merkez Bankası Fed Kurul üyelerinin hangi yönde oy kullandığını bile açıklıyor.

'İNDİRİMİN BOYU KISA!'
Bu arada Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Merkez Bankası'nın 0.50-0.75 puanlık faiz indirimiyle ilgili, "indirimin boyu kısa kaldı'' dedi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indiriminin yeterli olmadığını, yılın tamamı için yüzde 2 kadar bir faiz indirimi beklentilerini koruduklarını bildirdi.
Haberin fotoğrafları