kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Merkez, faiz kararının tutanaklarını açıklasın

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz göreve başladıktan 1.5 yıl sonra bazı ekonomi yazarlarıyla bir araya geldi. Durup dururken bu özel toplantı neyin nesiydi?
Merkez Bankası yönetimlerinin böyle toplantıları geçmişte iki gerekçeyle yaptıklarına şahit olmuştum. Biri, yönetimin belli bir sıkıntısı vardır, bunu paylaşmak ister. Yani kamuoyu ile etkili iletişim kurar, derdini anlatır. İkincisi başkan "Allahaısmarladık" diyordur. Bu ikincisinin olacağına pek ihtimal vermemiştim. Çünkü Başkan istifayı göze alsaydı bunu 13 Eylül'deki Para Kurulu Toplantısı'nın hemen ardından yapabilirdi. Yapmadı.

- Petrol, buğday fiyatı- Para Politikası Kurulu'nda Başkan'ın bir oyuna karşılık 4 oyla faiz indirimine karar verildiğini duyduk. Tam bir hafta önce Durmuş Yılmaz'ın Erzurum'da yaptığı konuşmada "Erken bir faiz indirimi ters teper" sözlerinin ardından, faiz indirimine gitmek epey tepki topladı. Dünkü toplantı da bunun sonucunda yapılmış. Erzurum konuşmasına da, faizin neden düşürüldüğüne de geniş yer verilmiş. Durmuş Yılmaz'ın sunumu bankanın internet sitesine de konuldu.
Bu konuşmada buğday ve petrol fiyatlarının düşeceği tahmin ediliyor. Bu yıl sonu için Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini ortalaması yüzde 6, 2008 için yüzde 3.2 düzeyinde. Böylece Merkez Bankası gelecek yıl nasıl olup da enflasyonun yüzde 4'ü aşağı yönde geçebileceğini tahminleriyle ortaya koymuş oldu.

- Kazaya uğradı- Ancak Merkez Bankası'nın hatayı düzeltme toplantısı da kazaya uğradı ve sadece bir kısım ekonomi yazarına dert anlatılabildi. Herhalde basınla ilişkilerde yaşanan bir acemilikten, medyayı, kurumun ilişkilerini, geçmişini ve fonksiyonunu yeterince bilmemekten kaynaklanmış olsa gerek. Tersini düşünmek ise tam olarak Merkez Bankası yönetiminin bir kısım yazarlara önyargılı davranışı olur ki, buna ihtimal vermiyoruz.

- Faiz nasıl düştü?- Toplantıya ilişkin ikinci tespit ise Başkan Durmuş Yılmaz'ın yanında diğer Para Politikası Kurulu üyelerinin de hazır bulunması. Bir yerde toplu bir resim verilmek istendiği anlaşılıyor. Ama bu artık çok suni kalıyor. Çünkü Para Politikası Kurulu'nda Başkan'ı yalnız bıraktıktan, karşısında oy kullandıktan sonra birlik ve beraberlik görüntülerinin hiç bir anlamı yok.
Ben ve dolayısıyla piyasalar biliyor ki, yönetim çatladı. Başkan faizi dış dalga nedeniyle düşürmek istememesine karşılık üçü aynı zamanda başkan yardımcısı olan, dört üyenin karşı oylarıyla indirime gidildi. Demek ki, piyasa koşullarının fazla bir önemi yok. Başka faktörler ve nedenler ön plana çıkıyor. Bu nedenlerle Kurul kararlı bir şekilde faizleri indirmek istiyor gibi bir izlenim ediniyorum. Eğer koşullar elverirse indirim daha yüksek boyutlu bile olabilir.

- Tutanaklar açıklansın- Bundan sonra artık Para Politikası Kurulu vereceği kararlarla bizi şaşırtmaya devam edebilir. Şahsen benim de görüşüm faiz indirimi yönünde. Ancak yapılan açıklamanın tersine davranmayı ve acele faiz indirimini yürürlüğe koymayı, Başkan'ı zor durumda bırakmayı anlamıyorum. Bundan sonraki Kurul kararlarına da hep kuşkuyla bakacağım artık.
Bütün bu nedenlerle Para Politikası Kurulu toplantısının sadece özeti değil tutanakları da, yani kimin ne söylediği, hangi üyenin ne yönde oy kullandığı da kamuoyuna açıklanmalı. Hangi üye görüşünü nasıl değiştirmiş, neden değiştirmiş bir anlayalım. Merkez Bankası faiz kararlarında hata yapmış, ekonomiye zarar vermişse hangi üyenin oyuyla vermiş bunu görelim ve sorumlu tutalım.

- Sonuç- "Testide ne varsa dışına o sızar." Mevlana