kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Babacan, kendisini arayan Rice'ı uyardı

Duygu GÜVENÇ
Ankara-Washington arasında Ermeni tasarısı ile yaşanan yüksek gerilim önceki gün Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice arasındaki telefon görüşmesine de yansıdı. Ermeni tasarısının kabul edilmesinden ABD yönetiminin duyduğu rahatsızlığı aktarmak için Babacan'ı arayan Rice, "Bu tasarıyı ilelebet gündemden kaldırın" talebi ile karşı karşıya kaldı. İşte telefon görüşmesi:
Rice: ABD Yönetimi olarak büyük çaba göstermemize karşın tasarının kabul edilmesini önleyemedik. Bundan üzgünüz. Tasarı kesinlikle ABD yönetiminin görüşlerini yansıtmıyor.
Babacan: Hiçbir bilimsel temele dayanmayan bu iddialar stratejik ilişkilerimizde büyük yara açıyor. Türk halkının onuruna hakaret ediyor. Tasarının kabul edilmemesi için yönetimin gösterdiği tüm çabaya karşın, ilişkilerde bıraktığı kalıcı izin sorumluluğu yönetime aittir. Bu tasarı artık ilelebet ilelebet durdurulmalı.
Rice: Türkiye ile ilişkilerimiz stratejik öneme sahiptir. Tasarının Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmemesi için yönetim olarak elimizden gelen çabayı sürdüreceğiz.
Babacan: Türk-Amerikan Dostluk Grubu üyesi Lantos'un ve aralarında Cumhuriyetçilerin de bulunduğu üyelerin tasarı lehine oy kullanmasını anlayamıyoruz.
Rice: Böylesine hassas bir dönemde TBMM'de görüşülecek olan sınır ötesi operasyona ABD yönetiminin karşı olduğunu da hatırlatmak isterim.
Babacan: Türkiye kendi güvenliğini korumak için meşru müdafaa hakkına sahiptir. PKK terörü konusunda ABD'den beklentimizi biliyorsunuz. Böylesine hassas bir dönemde atılacak adımlar önemlidir. Bunları sizinle İstanbul'da da görüşmeyi isterim.
Rice: Elimizden gelen çabayı göstereceğiz.