kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

ABD ve sözde soykırım

BİR yandan tırmanan terör dolayısıyla sınır ötesi harekâtın gündeme gelmesi, öte yandan ABD Dış İlişkiler Komitesi'nin aldığı soykırım kararına karşı Türkiye'nin, Irak'a İncirlik Üssü'nden yapılan sevkıyatı durduracağını açıklaması, yakın gelecekte TürkABD ilişkilerinin iyice bozulacağının işareti.
İyimser olmak için bir sebeb yok. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, mutlaka, Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilen kararı oylamaya sunacak ve gene büyük bir ihtimalle, Demokratların ağırlıkta olduğu Temsilciler Meclisi'nde bu tasarı benimsenecek. Senato ve Başkan da onaylarsa, soykırımı resmen kabul eden 19 ülkeye (Uruguay, Kıbrıs Rum, Arjantin, Rusya, Kanada, Yunanistan, Lübnan, Belçika, İtalya, Vatikan, Fransa, İsviçre, Slovakya, Hollanda, Polonya, Almanya, Venezüella, Litvanya, Şili) bir yenisi, ABD de katılmış olacak. Ama görünüşte Bush onaylamayacağına göre, karar, kanunlaşamayacak.
Türklere haksızlık yapılıyor. Üstelik, konuyu, "ölüm kalım mücadelesi" gibi ortaya koyduğumuz için, çok zedeleniyoruz; yaralanıyoruz; kırılıyoruz; üzülüyor, kahroluyoruz.
Acaba biraz daha sükûnet içinde düşünemez miyiz? Tamam... itirazımızı yapalım, mücadelemizi de verelim. Ama lütfen şu yenilmişlik duygusundan sıyrılıp, küpüne zarar veren "keskin sirke" durumuna düşmeyelim.
Tasarının Temsilciler Meclisi'ne sevkine Pelosi karar veriyor. Kanunlaşması için daha sonraki aşamalar şöyle: Temsilciler Meclisi'nin, Senato'nun ve nihayet Başkan Bush'un onaylaması gerekiyor.