kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Cevap ve düzeltme metni

"Gazetenizin 01 Haziran 2007 tarihli nüshasının 11. sayfasında, yazarınız Aydın AYAYDIN'ın köşe yazısında, 'Gümrük Kapıları Yol Geçen Hanı' başlıklı habere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılması lüzumu ortaya çıkmıştır:
Haberinizde, İran'dan Türkiye'ye giriş yapan bir trende ortaya çıkan silahlarla ilgili eleştiri yapılırken; "Gümrük mevzuatımıza göre vagondaki İran mührünün kırılıp, içinde beyan edildiği gibi inşaat malzemesi olup olmadığının kontrol edilip Türk Gümrüğü mührünün vurulup Türkiye'ye girmesine müsaade edilmesi gerekirdi" şeklinde iddiada bulunularak; akabinde konuyla hiç ilgisi olmadığı halde, Yazar, bu olay nedeniyle müvekkile olan şahsi husumetini tekrar tekrar gündeme getirmek amacıyla; Devlet Bakanı olan müvekkil Kürşad TÜZMEN hakkında hakarete varan, şahsi, zarar verme duygularıyla hareket etmiş ve esas itibariyle haber değeri olan konu göz ardı edilerek Müvekkil Kürşad TÜZMEN'e hakaret edilmiştir.
Bir Gazete'de, hele hele Türkiye'de çok okunan ve basında belirli bir yer edinmiş olan Sabah Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapan Saygı Değer Yazar'ın yazı yazarken belirli ölçülere dikkat etmesi, kişilerin kişisel haklarına saygı göstermesi beklenir. Ancak, Saygı Değer Yazar yazdığı yazılarda kişi haklarına saygı göstermemektedir. Konuyla ilgili hukuki ve cezai işlemler başlatılmıştır.
Eğer Yazarınız zahmet edip, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 88. Maddesi ile Gümrük Yönetmeliği'nin 251. maddesini okumuş olsaydı, konunun yasal mevzuatla "Transit rejimine tabi eşya, şüphe veya ihbar durumları hariç olmak üzere, varış veya çıkış gümrük idaresine kadar muayene edilmeksizin ve gerektiğinde mühür altına alınarak veya memur eşliğinde sevk edilir." ve, "...Demiryolu ile gelen eşyanın transiti halinde, ilk sınır istasyon gümrüğünde önce katarı teşkil eden vagonlar taşıma belgesine göre haricen muayene edilir. Bu muayenede, vagonların kapılarına veya örtülerine, bağlantı yerlerine bakılır, mahreçlerinde vurulmuş mühürlerin sağlam olup olmadığı incelenir." şeklinde düzenlendiğini, bu şekilde durup dururken yalan haberdeki gibi "Gümrük mevzuatımıza göre vagondaki İran mührünün kırılıp, içinde beyan edildiği gibi inşaat malzemesi olup olmadığının kontrol edilip Türk Gümrüğü mührünün vurulup Türkiye'ye girmesine müsaade edilmesi gerekirdi." şeklindeki yalan haberi boşuna kaleme almaz ve kamuoyunu yanıltmazdı.
Anayasa'mızın 32. ve 5187 Sayılı Basın Kanunu'nun 14. maddeleri gereğince, haberinizin düzeltilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
Devlet Bakanı Kürşad TÜZMEN Vekili Av. Hüseyin ÇINAR