kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Merkez Bankası kimi öldürmüş

ABD'de mortgage kredilerinin geriye dönüşünde yaşanan sorunlarla başlayan global krizin etkilerinden nasibini alan ve muhtemel gelişmelere göre etkilenecek ülkelerden biri de Türkiye. Böyle durumlarda merkez bankalarının olası farklı etkilere karşı hazırlıklı olmaları, hatta B planlarının bulunması gerekir.
Durmuş Yılmaz'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanmasında çoğumuz AK Parti iktidarı kendi taleplerine göre hareket edecek başkan atadı diye eleştirilerde bulunmuştu . Ancak gelişen süreçte Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz dik durmayı başardı ve bağımsızlığın gereğini harfiyen yerine getirerek eleştirenleri mahcup etti. Faizler konusunda dönemin Ekonomi Bakanı Ali Babacan ile ters düşmekten de kaçınmadı. Hükümet faizlerin aşağı çekilmesini isterken Markez Bankası, ileriye yönelik projeksiyonlarda risk unsurunu dikkat alarak faiz indirimine gitmedi. Ta ki, geçen hafta Fed'in faizlerde 0.50 puan indirime gitmesinden iki gün once 0.25 puan indirime gitti. Hemen arkasından tüm dünyanın beklediği Fed'in aynı yöndeki faiz indirim kararı açıklandı. Demekki Merkez Bankası ileriye yönelik projeksiyonlarda iyileşme hissetmiş ve Fed'den erken davranarak faiz indirimi gerçekleştirmiş. Merkez Bankası, bu kararı ile hükümet dahil hiç kimsenin etkisinde kalmadan makro ekonomik göstergeleri dikkate alarak faizle ilgili kararlarını özgürce verdiğini ortaya koymuştur.
Merkez Bankası'nın 0.25 puanlık faiz indirimini kendilerince yeterli görmeyen TİM Başkanı Oğuz Satıcı Adıyaman'dan Merkez Bankası'na ateş püskürmüş . Diyor ki, madem Fed 0.50 puan faiz indirimine gitti, bizim Merkez Bankası da hemen arkasından 1.75 veya 2 puan indirime gitsin. Oğuz Satıcı o açıklamayı üreticilerin olduğu Adıyaman'da yaptığı için alışkın olduğu populizm gereği sözde üreticilere sahip çıkarak, 'Merkez Bankası, üreticileri öldürmek mi istiyor?' diye ilave ediyor. Dinime küfreden Müslüman olsa bari. Sen Türkiye'deki üreticileri düşünmeyecek ve üreticileri asıl yok edecek, belirle kesime rant sağlayan ve kontrolü olmayan Dahilde İşleme Rejimi uygulaması ile üretcicileri öldüreceksin, öte yandan Merkez Bankası'na sözde üreticiler için veryansın edeceksin. Bu da yetmez, Mısır'dan 2 milyon metrekare arazi alıp serbest bölge ilan ettirerek, Türkiye'deki üyelerine fabrikanızı kapatın gelin benim Mısır'daki arazimden arsa alın ve fabrikanızı buraya taşıyın diyeceksin. Merkez Bankası bugüne kadar isabetli kararları ile bağımsızlığını ortaya koyarak rüştünü ispatlamıştır. Bence TİM, başkasını bıraksın kendi işine baksın. 100 milyar dolarlık ihracattan bahsedenler, çıksın bu ihracatı gerçekten ne kadarının Türkiye'ye katma değer yarattığını ortaya koysunlar. Bir de gerçek üretciciye ve ihracatçıya bugüne kadar ne sağladı onu açıklasın.