kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İstanbul, Melen suyuna iki hafta sonra kavuşuyor

AA
DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Salar, susuzluk çeken İstanbul'a, Melen Çayı'ndan ilk suyun 20 Ekim'de verileceğini söyledi..
İstanbul'un su ihtiyacını önemli ölçüde karşılayacak olan Melen Projesi'ne ilişkin DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Emin Salar, "Melen Çayı'nın Yeşilçay uzantısı 20 Ekim'de tamamlanacak. Bu tarihte İstanbul'a bu su ulaşacak" diye konuştu. DSİ İstanbul Bölge Müdürlüğü tarafından "Melen Suyu Projesi"ne ilişkin bir inceleme gezisi düzenlendi. Basın mensuplarının da hazır bulunduğu gezi kapsamında, Ağva'ya gidildi. Burada açıklama yapan Emin Salar, İstanbul'un uzun vadeli içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen Yeşilçay sisteminin, Mayıs 2003 tarihinde devreye girdiğini söyledi. Yaklaşık 182 kilometre uzunluğundaki Melen isale hattının 105 kilometresinin ve regülatör ile terfi istasyonunun tamamlanarak, Ağva civarında 1600 metrelik boru hattı ile Yeşilçay regülatörüne entegre etme kararının alındığını anlatan Salar, Melen Çayı'dan getirilecek olan suyun Ağva'dan itibaren Yeşilvadi'den geçirilip "Cumhuriyet Arıtma Tesisleri"ne aktarılacağını ve arıtılacağını dile getirdi.

SUYUN YÜZDE 26'SI
Her gün 500-600 metre boru döşendiğini anlatan Salar, daha önce açıklandığı gibi 20 Ekim saat 16.59'da ilk suyun verileceğini bildirdi. Yaklaşık 4 milyon kişinin su ihtiyacının karşılanacağını ifade eden Salar, "Halen İstanbul'a su sağlayan barajların verimi 1.025 milyar metre küp olduğu baz alındığında, sağlanan bu su yüzde 26'ya tekabül ediyor" dedi. Daha sonra suyun Salacak-Sarayburnu isale hattından geçerek Avrupa yakasına ulaşacağını belirten Salar, suyun Yeşilçay sistemine aktarılma çalışmalarının İSKİ'nin su talebi ve 190 milyon YTL'lik desteği ile hızlandığını ifade ederek, "Melen'den alınacak suyun Yeşilçay sistemine entegre edilmesini kapsayan 105 kilometrelik boru hattının 102,5 kilometresi tamamlandı. Melen projesi ile ilk aşamada yılda 268 milyon, üç aşama da tamamlandığında ise 1 milyar 180 milyon metre küp su temin edilerek İstanbul'un 2040 yılına kadar su ihtiyacı karşılanmış olacak'' dedi.
Haberin fotoğrafları