kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Borsa rekor kırdı dolar 1.18 YTL'de

Borsa dün 56 bin 792 puana yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Merkez Bankası da döviz alım miktarını 90 milyon dolara kadar yükseltti ..
Borsa dün ABD'den gelen olumlu istihdam verileri ile tarihi rekorunu kırdı. Endeks dün yüzde 3.42 yükselerek 56 bin 792 puana kadar yükseldi ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Borsanın yükselişinde yine banka hisseleri başrol oynadı. İş Bankası hisseleri dün yüzde 8.72 yükseldi. Borsa en son 23 Temmuz 2007 tarihinde genel seçimlerden tek parti hükümetinin çıkmasıyla 55 bin 625 puana kadar yükselip rekor kırmıştı. Dolar ise dün bankalararası piyasada 1.1825-1.1875 YTL'den işlem gördü. Dolar böylece haziran 2001 tarihinden beri en düşük seviyesini dün de korudu. 6 Mayıs 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi ise yüzde 16.32'ye kadar geriledi. Merkez Bankası da dün döviz alım miktarını artırdığını açıkladı. Merkez Bankası, 9 Ekim'den itibaren günlük döviz alım miktarının 30 milyon dolar ihale ve 60 milyon dolar opsiyon olmak üzere en fazla 90 milyon dolar olarak artırılmasına karar verdiğini bildirdi. AYatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, Merkez Bankası'nın döviz alımlarını artıracağı yönündeki açıkmalar ile ilgili olarak şunları söyledi: "Aslında biraz gecikmeli oldu. Merkez Bankası'nın aldığı karar piyasaların beklediği bir karardı. Döviz piyasasında arz fazlası bir başka deyişle talepte eksiklik yaşanmaya başlamıştı ve alıcı kalmamıştı. Merkez Bankası da döviz alım miktarını artırma yoluna giderek durumu dengelemeyi hedefliyor. Geçtiğimiz yıl mayıs- haziran ayında yaşanan dalgalanma sonrası döviz rezervlerinde 25 milyar dolarlık artış var. Yerlilerin de artık alıcı durumu kalmamıştı."

İŞSİZLİĞE DÜZELTME GELDİ
Uluslararası piyasalar da dün ABD'de açıklanan eylül ayı tarım dışı istihdam raporuna odaklandı. ABD Çalışma Bakanlığı raporuna göre eylül ayında ABD'de 110 bin kişi işe yerleştirildi. Açıklamanın ardından Avrupa borsaları kazançlarını artırdı. Londra Borsası yüzde 0.64, Paris Borsası yüzde 0.44 ve Frankfurt Borsası ise yüzde 0.62 değer kazandı. ABD borsaları da güne yükselişle açıldı. Dow Jones Endeksi dün açılışta yüzde 0.56 değer kazandı. ABD'de ağustos ayında 4 bin kişinin daha işsizler ordusuna katıldığının açıklanması geçtiğimiz ay Amerikan Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indirimine gitmesine neden olmuştu. Piyasa analistleri eylül ayında tarım dışı istihdamda yaşanan artışı ise ABD'de yerel hükümetlerin yaptığı 70 bin öğretmen alımına bağladı. Bu arada ABD Çalışma Bakanlığı ağustos ayında tarım dışı istihdamın 4 bin kişi azaldığı yönündeki raporu da dün 89 bin kişi arttı şeklinde revize etti.