kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Korkularımızın esiriyiz

İran korkusunu, 28 Şubat'ta Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ateşlemişti. Humeyni devriminden sonra, İran'dan kaçmak zorunda kalan bir general, Karadayı'nın birliğine sığınmış. Karadayı ona "Nasıl oldu da gelişmeleri fark etmediniz" diye sorduğunda, sehpa üzerindeki saksıyı göstererek şöyle konuşmuş: "Karşınızdaki çiçeğin her gün büyüdüğünü fark edebilir misiniz?"
Bu sözler, bir gazetede yayınlanınca, İran korkusu da yüreğimizde dallandı budaklandı.
Zaten korku ve endişe hissetmeye hazır, duyarlı bir yapımız var. Adeta buluttan nem kapıyoruz.
Gerçi "İran" veya "Malezya" korkusunu artık yadırgamıyoruz. Ama geçtiğimiz günlerde, Milliyet'in "Atatürk büstü" haberinde anlatılanlar, doğrusu, kanıksadığımız gelişmelerden değildi.
Olayı özetleyelim: Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki heykel eskidiği için kaldırılmış, yerine yenisi dikilmiş.
Komedi bundan sonra başlıyor: Eski heykel bir süre itfaiye binasında tutulmuş. Ancak belediye yetkilileri, "ya heykele sabotaj yapılırsa" diye korkmaya başlamış. Heykelin imha edilmesi gerektiğini düşünmüşler ama, burası Türkiye; yanlış anlaşılma ihtimali kuvvetli. Adları "ticaniye" bile çıkabilirdi vallahi!
Çözüm bulunmuş. Önde gelen yetkililerin imzasıyla bir rapor tutulmuş: "Heykel kullanılamayacak kadar eskidir; bu haliyle ortada kalması Atatürk'ün manevi şahsiyetine uygun düşmez; dolayısıyla, İtfaiye Amirliği binasının arazisine gömülmek suretiyle imha edilmelidir." Fakat endişeler gene sona ermemiş. Ya birileri heykeli gömüldüğü yerden çıkarıp sabotaj yaparsa! Bu yüzden gömülme işlemi herkesten gizli gerçekleşmiş. Yerini sadece karara imza atanlar biliyormuş.
Haberi okurken hem güldüm, hem de düşündüm: Beynimizi nasıl da yıkıyorlar! Atatürk etrafında nasıl bir korku aşılıyorlar! Resmi ideoloji ile baskı altına alınan zihinler, esaretten kurtulamadığı için mi serbest muhakeme kabiliyetimizi kaybediyoruz?
Emirdağ'daki eski heykele, neden sabotaj yapsınlar? Heykeli kır gitsin, niçin gömüyorsun? Bari bir de kefen içine koysaydınız!!!
Ama adamlar, bir yönüyle haklı. Acar bir gazeteci çıkar ortaya, ne Atatürk düşmanlığınız kalır, ne gericiliğiniz. Ülke çapında "tırmanan laiklik karşıtı eylemlerde" bir kilometre taşı olarak anılır isminiz.


Eskiyen Atatürk büstü, Emirdağ'da komik olayların cereyan etmesine yol açtı. Yetkililer, kaldırılan heykeli sabotaj yapılır korkusuyla, gizlice gömdüler. Bari baş ucuna bir de mezar taşı dikselerdi!