kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Faiz değiştirene komisyon engeli

RAHİM AK
Mortgage kredilerinin yeniden yapılandırılması yönetmeliğinde kredisini yenilemek isteyenlerden komisyon alınmayacağına dair madde çıkarıldı..
Sanayi Bakanlığı'nın hazırladığı yeni mortgage (konut finansmanı) yönetmeliğinin taslağında yer alan kredinin yeniden yapılandırılmasında komisyon alınmayacağına dair madde, yönetmeliğin son halinden çıkarıldı. Böylece konut kredisi faiz oranı, bankasını, kredi şeklini değiştiren vatandaşlar ancak komisyon ödeyerek bunu yaptırabilecek. Edinilen bilgilere göre yönetmelik taslağında yer alan madde bankaların itirazı ile kaldırıldı. Bankalar itirazlarında "Ya komisyon alınmaz maddesi kaldırılsın ya da bu değişikliklerde bankalar Konut Finansmanı Kanunu'nda yer alan kredinin erken kapatılması maddesini işletiriz" dediler. Bu maddede kredinin erken ödenmesi halinde vatandaşlar kredinin yüzde 2'si oranında ceza ödüyor. Bunun üzerine bakanlık geri adım atarak 'komisyon alınmaz' maddesini çıkardı. Yeni yönetmeliğe göre bankalar belirli bir komisyon karşılığında kredinin faizini, vadesini, kredi türünü ve para birimini değiştirecek. Banka bu komisyonu belirlemekte serbest olacak. Bankacılar alınacak komisyonların dosya ücreti benzeri olacağını belirtiyorlar. Buna göre komisyon kredinin binde üçünden başlayıp 3 bin YTL'ye kadar gidebilecek.

YAZILI TALİMAT ŞART
Yeniden yapılandırma tüketicinin talebi üzerine olabileceği gibi, konut finansmanı kuruluşunca da gerçekleştirilebilecek. Yapılan değişiklikler yazılı olarak tüketiciye verilecek.