kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İbrahim Cevahir

Haber turu

SABAH'ın 5 talibi bilgi odasına giriyor
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan atv-SABAH ihalesine ilişkin, 5 şirket ihaleye katılabilmek için şartname aldı. TMSF'den edinilen bilgiye göre, şartname alan şirketler tekliflerini vermeleri halinde bugünden itibaren bilgi odalarına alınacak. Bilgi odalarında şirketlere, satışa çıkarılan atv ve SABAH'ın yapılarını ve mali durumunu sanal ortamda görme imkânı verilecek. Bugün ihaleye ilişkin 5 şirketin şartname aldığı, 15 şirketin de şartnameye ilişkin incelemede bulunduğu öğrenildi. İhaleye ilişkin, şartnamede belirtilen önyeterlilik incelemesi için gerekli belgelerin en geç 15 Ekim 2007 tarihinde saat 17.00'ye kadar atv-SABAH Ticari ve İktisadi Bütünlüğü Satış Komisyonuna teslim edilmesi gerekirken, bu tarihten sonra şirketlerin ön yeterlilik incelemelerine geçilecek.

Cevahir 6 milyar $'lık rafineri inşa edecek

Adana Yumurtalık bölgesinde petrol rafinerisi ve petro kimya tesisi kurmak için, Cevahir Petrol Yapı İnşaat Sanayi A.Ş de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) lisans başvurusu yaptı. Edinilen bilgiye göre, şirket, yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi, 6 milyar dolar yatırım tutarı olan ve 5 yılda tamamlanması planlanan rafineri ve petro kimya tesisi için başvuruda bulundu. Böylece aynı bölge için yapılan rafineri yatırım başvurularının ekonomik büyüklüğü 21 milyar dolara, yıllık ham petrol kapasitesi de 45 milyon tona ulaştı. EPDK Başkanı Yusuf Günay, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Cevahir Grubu tarafından yapılan rafineri başvuru dosyasının Kurum tarafından incelenerek, varsa eksikliklerin bildirileceği ve ardından konunun Kurul tarafından karara bağlanacağını söyledi.

2B arazilerinin satışı yine gündemde

Önceki hükümetin de gündeminde olan ancak önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosu ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları nedeniyle bir türlü uygulamaya konulamayan 'orman vasfını yitirmiş (2B)' arazilerin satışı tekrar gündeme geliyor. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, 2B'lerin satılmasına yönelik teknik çalışmaları yeniden başlattı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün de yer aldığı bu çalışmalar kapsamında, Orman Bakanlığı'nda bir de toplantı yapıldı. Toplantıda, 2B olarak belirlenmiş alanların tescilinin bir an önce tamamlanması, anayasa ya da yasada yapılacak düzenlemelere paralel olarak da hak sahipliklerinin verilmesi için gerekli çalışmaların tamamlanması kararı alındı. Toplantı sonucu oluşturulan raporda, oluşturulan mutabakat çerçevesinde hem anayasanın 170'inci maddesinin değiştirilmesine, hem de Orman Köylülerinin Kalkındırılmaları Hakkında Kanun'da düzenleme yapılmasına dönük alternatif taslaklar hazırlandığı belirtildi.