kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ailenin avukatı Mehmet Emin Keleş, "Davayı kazandık. 152 bin YTL ise rekor" dedi.

Kızılay'da AIDS kapan çocuğa 152 bin YTL

Kızılay'ın kanıyla AIDS olan çocuğun ailesi, kurumdan 60 bin YTL tazminat aldı. Sağlık Bakanlığı'nı da mahkemeye veren aile 10 yıllık hukuk mücadelesinden zaferle ayrıldı..
İzmir'de 1996 yılında dünyaya gelen Y.O., doğumdan sonra geçirdiği rahatsızlık nedeniyle Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Ancak burada Kızılay'dan alınarak verilen kandan AIDS hastalığına yakalandı. Ailesi, aynı yıl Kızılay ve Sağlık Bakanlığı aleyhine tazminat davası açtı. Davanın görüldüğü İzmir 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, 1997 yılında kanı veren Kızılay'ı 60 bin YTL tazminat ödemeye mahkûm ederken, Sağlık Bakanlığı ile ilgili ise görevsizlik kararı verdi. Bunun üzerine küçük çocuğun ailesi, İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'ne başvurarak, Sağlık Bakanlığı aleyhine 30 bin YTL manevi tazminat davası açtı. Sağlık Bakanlığı'nın kusurunu kabul eden mahkeme, ailenin Kızılay'dan aldığı tazminat nedeniyle zenginleşeceğini önü sürüp talebi reddetti. Danıştay, yine itiraz eden ailenin haklı olduğuna karar verdi. Mahkeme 10 yıl sonraki ikinci kararında bakanlığı, Y.O.'nun ailesinin istediği 30 bin YTL manevi tazminatı, davanın açıldığı tarihten itibaren yasal faiziyle ödemeye mahkûm etti. Rakam, tazminat faiziyle birlikte 152 bin YTL'yi buluyor.

'SAĞLIĞINA KULLANACAĞIZ'
Y.O.'nun annesi Neşe O., 10 yaşına gelen çocuğunun halen okula devam ettiğini ve sağlığına çok özen gösterdiklerini belirterek, şöyle dedi: "Oğlum uzmanlar anlatınca hastalığıyla yüzleşti. Çok üzüldü ve 'Neden ben?' diye sorup duruyor. Kazandığımızı, oğlumuzun sağlığı için kullanacağız."