kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkler bu dalgada doları yendi

RAHİM AK
Döviz ne zaman hareketlense kaybeden Türkler bu kez doları adeta sörf tahtası yapıp dalgada boğulmaktan kurtuldu. Dolar 1.20 YTL'ye inerken döviz mevduatı kriz öncesi düzeyi olan 64 milyar dolara çıktı..
Türk vatandaşları krizlerde kaybede kaybede sonunda dövizde para kazanmayı öğrendi. Küresel dalgalanmanın dünyayı sarstığı dönemde 64.2 milyar dolar olan gerçek kişilerin döviz hesabı dolar kuru yükselip 1.42 YTL'ye çıkana kadar 58.9 milyar dolara kadar geriledi. Yani vatandaş dolar yükselince 5.3 milyar dolarlık döviz satıp aynı zamanda kurun da yükselişini frenleyen vatandaş şimdi de düşük kurdan dolar topluyor. Krizin tepe noktaya ulaştığı 20 Ağustos'ta 58.9 milyar dolara düşen gerçek kişilerin döviz mevduatı kriz öncesine dönerek 25 Eylül'de 64.5 milyar dolara çıktı. Vatandaş doların çıkmaya başladığı günlerde ucuza aldığı dövizi sattığı gibi şimdi de doları ucuz bularak krizin tepe noktasını bulduğu günden bu yana 5.6 milyar dolar aldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun verilerinin üç gün gecikmeli verileri nedeniyle dünkü durum tam olarak bilinmezken son üç günde vatandaşın dolar taplamaya devam ettiği belirtiliyor. BDDK rakamlarına göre krizden sonra şirketlerin tuttuğu döviz hesapları da 1.6 milyar dolar azalarak 32.7 milyar dolardan 31.1 milyar dolara inmişti. Ancak krizin tepe noktasında dolar 1.42 YTL'yi gördükten sonra döviz kurundaki düşüşle birlikte şirketlerin dolar hesabı 33.3 milyar doları buldu.

ŞİRKETLER DE TOPLUYOR
Yani şirketler de krizin ardından 2.1 milyar dolarlık alım yaparak düşük kurdan döviz topladı. Toplamda ise Türkiye'de döviz mevduatı dalgalanmanın başladığı günden bu yana 97 milyar dolardan 92.1 milyar dolara kadar düştükten sonra yeniden 97.8 milyar dolara tırmanarak krizden önceki düzeyini aştı. Şirketlerle birlikte döviz mevduatı 5.7 milyar dolar atrmış oldu.
Haberin fotoğrafları