kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hükümet hızlı başlayacak

Yeni Haber
AKP Hükümeti yeni yasama dönemine hızlı bir başlangıç yapmaya hazırlanıyor. AKP Grubunun, Ramazan Bayramı sonuna kadar Meclisin tatile girmesi yönündeki eğiliminin tepki çekmesi üzerine, 1 Ekim'den itibaren Meclisin yoğun bir şekilde çalışması kararlaştırıldı.

Bu arada Hükümet, seçim öncesi yapılan bir İçtüzük değişikliğine dayanarak, geçen yasama döneminden kalan 83 tasarının görüşülebilmesi için TBMM Başkanlığına liste gönderdi. Ağırlıklı olarak uluslar arası sözleşmelerin yeraldığı tasarılar arasında, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, Kat Mülkiyeti Kanun Tasarısı, Tanık Koruma Kanun Tasarısı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkanı Hakkında Kanun Tasarısı, Ceza İnfaz kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanunu Tasarısı, Uluslar arası Çocuk kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Kanun Tasarısı da yeralıyor.

Seçim öncesi yapılan İçtüzük değişikliği ile geçen yasama döneminde kalan tasarıların tümünün kadük olmasını önlemek amacıyla, belirlenen tasarıların sadece raporlarının komisyonlarda görüşülerek Genel Kurula indirilmesi imkanı sağlanmıştı.

Bu hükme göre, Hükümet tarafından listesi Meclise sunulan tasarıların komisyonlarda sadece raporları görüşülecek.

Tasarıların tümü üzerinde görüşme yapılmayacak. Bu düzenleme ile özellikle 1400 maddeyi aşkın Türk Ticaret Kanunu tasarısının komisyonda yeniden görüşülmesinin önüne geçilmek istenmişti.

DİŞİŞLERİ KOMİSYONU PAZARTESİ TOPLANACAK

Prof Zafer Üskül'ün Başkanı olduğu İnsan Hakları Komisyonu, Anayasaya göre yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim Pazartesi günü toplantı duyurusunu daha önce yapmıştı.

AKP Grubu Meclisin çalışmasına karar verdikten sonra, Dişişleri Komisyonunun da Pazartesi günü toplanması benimsendi. Buna göre, Hükümet tarafından Meclise gönderilen 83 tasarı listesinde ağırlıklı olarak yeralan uluslararası sözleşmelerin Dışişleri Komisyonunda Pazartesi günü görüşülmesi bekleniyor.

Bu arada AKP Grubunun, Komisyon'dan geçen tasarıların 48 saat geçmeden Genel Kurulda görüşülebilmesi amacıyla Meclis Danışma Kurulunu toplanması bekleniyor. Bu karar alındığı takdirde Salı gününden itibaren Genel Kurulda uluslararası sözleşmelere ilişkin tasarılar görüşülebilecek. Öte yandan Hükümet tarafından görüşülmesi istenen tasarıların ilgili bulduğu komisyonların da hafta boyunca çalışması bekleniyor.

(ANKA)