kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül, Çankaya'da ilk ayını doldurdu

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde ilk ayını doldurdu. Gül, bu süre içinde ilk yurt içi gezisini Güneydoğu Anadolu Bölgesine, ilk yurtdışı gezisini de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yaptı. Gül, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği birçok bürokratın da asaleten atamasını yaptı.

28 Ağustos'ta TBMM'de 3. tur oylamada 330 oy alarak Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül görevinin ilk ayını doldurdu. TBMM'de yemin ettikten sonra askeri törenle Çankaya Köşkü'ne uğurlanan Abdullah Gül bir ay içinde yoğun bir program izledi.

Gül'ü ilk tebrik edenler seçildiği gün Çankaya Köşkü'ne giden TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra bakanlar, milletvekilleri oldu. Gül'ün seçilmesinin ertesi günü Başbakan Erdoğan, Çankaya Köşkü'ne çıkarak 60. hükümet listesini Gül'e sundu. Gül'den onay alan 60. hükümet aynı gün ilk toplantısını gerçekleştirerek görev dağılımını yaptı.

İLK GÜNLERİNİ ASKERLERLE GEÇİRDİ

Cumhurbaşkanı Gül'ün ilk günleri 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla askerlerle geçti. Gül'ün Cumhurbaşkanı sıfatıyla katıldığı ilk etkinlik Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden mezun olan tabip teğmenlerin diploma törenine katılmak oldu.

Gül, ertesi gün 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliklerine katıldı. Gün boyu süren törenlerden sonra Gül akşam da Genelkurmay'ın resepsiyonuna katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, 31 Ağustos'ta ise İstanbul'da Hava Harp Okulu Diploma Töreni ile Deniz Harp Okulu Diploma Töreni'ne katıldı.

CHP BOYKOT ETTİ

Gül, daha sonra Çankaya Köşkü'nde kutlama resepsiyonları verdi. İlk resepsiyona siyaset dünyası çağrıldı. Ancak bu resepsiyona TBMM'deki oylamaya da girmeyen CHP'nin yanı sıra Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları da katılmadı. Gül, 7 Eylül tarihinde ise medya, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası için ayrı bir kabul resmi verdi.
Gül, 10 Eylül günü ise 5 Eylül'deki resmi kabule katılmayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı kabul etti. Çok sayıda sivil heyeti de Çankaya Köşkü'nde kabul eden Gül daha sonra kendisine tebrik ziyaretinde bulunan TBMM Başkanı Toptan, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'a iade ziyaretinde bulundu.

İLK GEZİ GÜNEYDOĞU'YA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ilk gezisi ise Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne oldu. 4 gün süren gezide Gül, Van, Hakkari, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır illerini de ziyaret etti. İlk yurtdışı ziyaretini KKTC'ye yapan Cumhurbaşkanı Gül, KKTC Meclisi'nde bir konuşma yaptı. Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ilk defa burada protokolde yer aldı.

VETOLU BÜROKRATLARA GÜL ONAYI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ilk ataması ise Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü oldu. Gül, üniversitenin rektörlüğüne Yükseköğretim Kurulu'nun önerdiği adaylar arasından Prof. Dr. Fazıl Tekin'i atadı. Gül, bir ay içinde kendisine gelen 17 "atamalar dışındaki Bakanlar Kurulu kararlarının" 2'sini, 5 "atamalara ilişkin Bakanlar Kurulu kararlarından" 1'ini, 26 "müşterek kararnamelerden" 11'ini, 14 "vekalet tezkerelerinin" 14'ünü onayladı.

Cumhurbaşkanı tarafından yapılan atama, görevden alma ve seçimlerle ilgili daha önceki dönemden gelen 2 ve kendisi döneminde gelen 6 bekleyen atama ve görevden almaların 7'sini gerçekleştirdi. Gül, hiçbir kanun ve kararı geri göndermedi.

VATANDAŞLAR GÜL'DEN İŞ VE PARA İSTEDİ

Çankaya Köşkü'ne Gül döneminde 1182 kişisel ve kurumsal başvuru yapıldı. 145 kurumsal başvurunun 106'sının işlemi tamamlandı. En fazla kurumsal başvuruyu 25 başvuruyla "yerel yönetim sorunları" oluşturdu. Yine bu dönemde 993 kişisel başvuru yapılırken bunların 876'sının işlemi tamamlandı. Kişisel başvuruların önemli bir bölümünü ise iş istekleri ve para yardımı oluşturdu. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde de 44 başvuru yapılırken bunların tamamı sonuçlandırıldı.

KÖŞK'TE 23 NİSAN GÖRÜNTÜLERİ

Gül zamanında Çankaya Köşk'ü gazetecilere tanıtıldı. Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde 100'e yakın gazeteci ağırlanarak Köşk'ün bazı çalışma alanları tanıtıldı. Gezi sırasında gazeteciler Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturarak fotoğraf çektirdiler. Köşkün halka da açılacağı ve bazı bölümlerin vatandaşlara gezdirileceği de açıklandı. Gül. Halka açılma politikası çerçevesinde bu akşam da Çankaya Köşkü'nde şehit ailelerine yemek verecek.

Gül'ün bir aylık programı arasında üniversitelerin açılışı da yer aldı. Gül, Hacettepe Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitelerinin akadamik yıl açılış törenlerine katıldı.

50 BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Gül ilk ayında 50 basın açıklaması yaptı. Gül, bu açıklamalarında Beşiktaş ve Fenerbahçe'yi kutladı, Tiyatro sanatçısı Nejat Uygur'a geçmiş olsun ve İtalyan opera sanatçısı Luciano Pavarotti'nin hayatını kaybetmesi dolayısıyla İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya başsağlığı diledi, illerin kurtuluş yıldönümlerini kutladı.

(ANKA)