kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Başbakan Erdoğan, ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nde konuştu.

ABD adım atmalı seçenek kalmadı

Erdoğan, ABD'nin PKK'ya karşı bir an önce somut adım atması gerektiğini belirterek, "Siyasi iktidarın seçenekleri azalmaktadır" dedi..
Başbakan Tayyip Erdoğan, Amerika'da PKK terörü ve Ermeni soykırım tasarısıyla ilgili mesajlar verdi. Başbakan, ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi'nin eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke'un oturum başkanlığını yaptığı panelde konuştu. "Türkiye ve Malezya ılımlı İslam'ın örnekleri" diyen Holbrooke'a da gönderme yapan Başbakan şu mesajları verdi:

GAYRETİMİZ ORTAK AKIL: 1982 Anayasası askerin yapmış olduğu bir anayasadır. Sivil bir anayasanın hazırlanması için uğraşıyoruz. Laiklik konusunda herhangi bir endişemiz yok. 1982 Anayasası'ndaki tanımı aynen bu çalışmanın içine koymayı arzu ediyoruz. Ortak bir akıl oluşturmanın gayreti içindeyiz. Ama maalesef felaket tellalları çok. Dediğiniz gibi batıda bir siyasetçi eşiyle kiliseye gedebiliyor. Türkiye'de bir siyasetçi eşi, inancı gereği başını örtüyorsa bundan kimsenin rahatsız olmaması lazım.

TASARI İLİŞKİLERİ ZEHİRLER: Ermeni soykırım iddialarına meşruiyet kazandırmaya yönelik ABD Kongresi'ne sunulan karar tasarısının yasama gündemine alınması Türkiye'yi ve Türk halkını rencide etmektedir. Böyle bir gelişme Türkiye ABD ilişkilerini derinden yaralayacaktır. Tasarının, Türkiye ABD ilişkilerini zehirleyecek şekilde gündeme alınması çabasında ABD'li bütün dostlarımıza görevler düşüyor.

TERÖR: Irak makamları ve ABD'nin PKK ile mücadelede açıklamaların ötesinde bir an önce somut adımlar atması lazım. Ama ne yazık ki somut adımlar göremedik. PKK saldırıları travmayı artırmakta, halkın sabrını zorlamakta, siyasi iktidarın seçeneklerini de azaltmaktır. PKK terör örgütünün elinden irili ufaklı ABD'ye ait silahların çıkması Türkiye'ye korkunç bir tepki meydana getirmiştir. Hala o beklediğimiz tavrı göremedik.

ABD'YE TOPRAKLARIMIZI AÇABİ LİRİZ: Ben başta ABD olmak üzere koalisyon güçlerinin bir anda Irak'ı terk etmesini doğru bulanlardan değilim ama bir takviminin olması gerektiğine inananlardanım. ABD'nin Irak'ı boşaltmasına Türkiye'den geçmesine olumlu bakarız. ABD bizim strateji ortağımızdır. Bu sürece nasıl katkıda bulunabiliriz, değerlendirmesini yaparız.

SARKOZY, ÜYELİĞİMİZİ DESTEKLİYOR: Sayın Sarkozy'nin Türkiye'nin AB'ye girmemesi istikametinde tavrını görmedik. Tam aksine bu süreci desteklediklerini ifade etti. Nerede, nasıl niçin hangi gerekçelerle söyledi bilemiyorum. Kendisinden duyduklarım şu anda söylediklerimdir. Dışişleri Bakanlarımız özel danışmanlarım bir araya gelmek suretiyle bu konuyu çözecekler. Ben kendileriyle Paris'te bir araya geleceğim.