kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hacı Bedir Ağa'nın yadigârı elmas yüzük

ASLI AYDINTAŞBAŞ
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Dengir ismini kullanan Fırat, Kürt asıllı, Mersin'de büyümüş olmasına karşın Adıyamanlı bir aşiret lideri. Aile seceresine bakınca ise Kurtuluş Savaşı'nda madalyalar kazanmış, TBMM'ye beş milletvekili vermiş, Adalet Partili bir Kürt eliti tablosu ortaya çıkıyor. Babası ve amcaları Kabataş Lisesi mezunu. Kendi çapında idealist düşünceleri olan büyük dede Hacı Bedir Ağa, İstanbul'da yaşamış, kendisinden sonra Kahta'dan birçok çocuğu İstanbul'da okutmuş, daha sonra Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet'e katkılarından dolayı İstiklal Madalyası kazanmış. 1928'de Mersin'e göç etmiş. Dengir Fırat belli ki kendisini Hacı Bedir Ağa'nın misyonunun devamı olarak görüyor. Parmağında, dedesinden kalma kocaman bir elmas yüzük var. ("Uyurken bile çıkarmam") Elmas fındıktan bile iri. Hayatta görüp göreceğiniz en etkileyici mücevherlerden.

DÜĞÜN FOTOĞRAFI YOK
Dengir Fırat'ın eşi Alman. Almanya gezisinde tanışıp, evlenmişler. Gerçek adı Kristen. "Ama burada Suna ya da Zozan diyorlar. Çok Türkleşti. Almanya'ya gidince orayı yadırgıyor" diyor. Röportaj için aile fotoğrafı istiyorum, reddediyor. Eşiyle fotoğrafı? Hayır. Peki en azından düğün fotoğrafınız. "Yok ki" diyor. "Düğün fotoğrafınız yok mu" diye yeniden soruyorum. "Yok. Ben cins bir adamım" diye cevap veriyor.

"ŞEYH SAİT'LE ALAKAM YOK"
Fırat'la ilgili internette inanılmaz bir karalama kampanyası var. Yüzlerce sitede Barzani'nin ortağı, Şeyh Sait'in torunu, Öcalan'ın avukatı olduğu yazılıyor. Ulusalcı çeteler tarafından hedef olduğu için Emniyet koruma vermiş. Fırat "Hiçbiri doğru değil. Ne Barzanici, ne İslamcı, ne de bölücüyüm. Şeyh Sait'le aile bağım yok. Bir köşe yazarı o kadar sık işledi ki mahkemeye gidip Şeyh Sait'in akrabası olmadığımı tescil ettirdim. Sustu." diyor. Kendisine yöneltilen iddialara ise "tek markezden organize ve sistematik" şeklinde yanıt veriyor.