kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Müsteşar izin istedi Bakan emekli etti!

Türkiye, seçimden 10 gün önce 'Türkiyeİran Doğalgaz' mutabakat zaptını imzaladı. Bu konu çok hassas ve diplomatik. Üstelik, "Olmasın!" diye bastıran ABD'ye rağmen yapıldı. Enerjide yeni ülkelere ihtiyacı olan Türkiye rotasını çiziyor.
Haksız mı?
Ülke, yılda 30 milyar metreküp doğalgaz, 23 milyon ton petrol tüketiyor. Her yıl Rusya'dan 20 milyar, İran'dan 5.7 milyar metreküp gaz ithal ederken geri kalan gazı ise Cezayir ve Nijerya'dan alıyor. Petrolde daha rahat. Sekiz ülkeden petrol ithal ediyor.
Ama gaz ithalatı öyle mi? Rusya ile yaşanacak kriz, Türkiye'de hayatı durdurur. Sorarım size, hangi Enerji Bakanı koltuğunda rahat rahat oturur?
O yüzden stratejiler savaşıyor!..
Senaryolar havada uçuyor.
Enerjide de "Parası olan d üdüğü çalıyor." Örnek verelim. Çin Milli Petrol Şirketi, İtalyan ENI ve Fransız şirketi Total, ABD'ye rağmen İran'ın Güney Pars bölgesinde deli gibi doğalgaz çıkarıyor. Demek ki, güçlü politikacı ve güçlü bürokratlar 'Ulusal strateji' çerçevesinde buluşuyor. Ulusalcı olmaktan kimse korkmuyor.
Darısı Türklerin başına!..
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu anlayıştan yola çıkmış, kadrosunu yeniliyor. Yeni döneme "Güçlü bakan, güçlü müsteşarlık" vizyonuyla giriyor. Ancak evdeki hesap çarşıya uymamış olacak ki, yol haritası çizilirken ilginç bir gelişme oldu. Dört yıldan bu yana müsteşarlık görevini sürdüren Sami Demirbilek geçen cuma gecesi aniden emekli oldu.
Bir anda kulisler "Güçlü müsteşara ne oldu?" sorusuyla çalkalandı. Öyle ya, bayram değil, seyran değil, Enerji Müsteşarı Demirbilek niye ayrıldı?
İddialara göre Demirbilek, izne çıkmak istemiş, Bakan Güler ise "Emekli olun!" talimatı vermiş.
Anlaşılan ipler çoktan kopmuş!..
Sonuçta Enerji Bakanı Güler ile Müsteşar Demirbilek'in görüşlerinin çatıştığını herkes çok iyi biliyor.
Malum, görüş ayrılığında başı Çukurova ve Kepez Elektrik ile ilgili açılan tahkim davaları çekti. Elektrik özelleştirmesi işin tuzu biberi oldu. Müsteşar Demirbilek, "yatırımcı hakları konusunda" demir gibi direndi.
ABD'deki davaları bile kendisi izledi. Bildiğinden şaşmadı, uzlaşmadı.
Ancak bardağı 'İran' olayı taşırmış. Demirbilek, İran'la imzalanan mutabakata Bakan Güler'e rağmen tavır koymuş, muhalefet etmiş.
'Emir, demiri keser' derler.
Sonunda olan oldu. DPT kökenli ve bir dönem Enerji Bakanlığı'nda Petrol İşleri Genel Müdürlüğü yapan Demirbilek 'ansızın' gitti.
Peki, bu durumda yeni müsteşar kim olacak?
Kritik soru bu!..
Başbakan Erdoğan'ın çok güvendiği ve her fırsatta telefon açıp görüşünü sorduğu Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş mı?
Yoksa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı personelinin " Olursa iyi olur," diye desteklediği müsteşar yardımcısı Selahattin Çimen mi?
İzleyin.