kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Oyak ve Akfen havlu attı!

Bu başlığı özellikle attık. Çünkü 3 Eylül'de Türkiye'nin 46 ortaklı lojistik şirketi UN Ro-Ro, 1 milyar 250 milyon dolara yani 1 milyar Euro'ya dünyanın en önemli fon şirketi KKR'ye satıldı. Gelin görün ki, 14 yıllık bir şirketin satışı ortalığı birbirine kattı. İhracatçılar ile TIR'cılar ayaklandı!..
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), satılan bir şirketin yönetimine, "Burayı bize satın!" diye bastırıyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), "Sektör stratejik" diye bas bas bağırıyor.
Nedense bu süreçte UN Ro-Ro yönetimi hep sustu! Sonunda UN Ro-Ro Ceo'su Cüneyt Solakoğlu'na, "Satış bitti, gürültü bitmiyor. TİM ve UND niye ayaklandı?" diye sorabildik. Solakoğlu, "Koç, Migros'u satıyor. Eczacıbaşı şirketini sattı. Nakliyatçılar da Un Ro-Ro'yu satıyor. Kime ne?" dedi.
Sustuk. Doğru söze ne denir! Sonuçta 1 milyar Euro az para değil. Bu paraya bu şirketi kim satmaz! Üstelik, Türk özel sektörü serbest piyasacıdır. "Her şey satılır!" der.
UN Ro-Ro niye satılmasın?
Ancak doğru oturalım, doğru konuşalım.
Bir şirkette tek patron olması şart.
Çünkü Türkiye gibi ülkelerde çok ortaklı şirketler, hep 'tek adam' sorunu yaşıyor. Galiba neden bu olacak ki, UN Ro-Ro yönetimi, şirketin rekabet gücünü artırmak için arayışa girmiş. 46 ortağına, "Ne yapalım, şirketi satalım mı?" diye sorunca ortakların yüzde 87'si "Satın," yüzde 13'ü ise "Satmayın," demiş.
UN Ro-Ro'da yüzde 2.5 hissesi olan UND ise satışa daha işin başında karşı çıkmış.
UN Ro-Ro yönetimi geçen yıl Citigroup ile anlaşarak şirketin yüzde 87'sini 850 milyon Euro taban fiyatla satışa çıkardı.
KKR ve Stena'nın yanı sıra Türkiye'den Oyak Holding ve Lehman Brothers ile birlikte olan Akfen dahil 9 şirket ve fon bu yarışa katıldı. Oyak, ilk turda çekildi, ipi KKR göğüsledi. Dünya lojistik devi Stena bile havlu attı. Akfen ise üçüncü olarak listede bekliyor. Sözün özü bu. Ancak satış sonrası niye herkes ayağa kalktı? UN Ro-Ro'yu bu kadar çok stratejik bulan TİM, satış sürecinde niye teklif vermedi?
Bu soruya yanıtı Stena yetkilileri verdi: "Patronumuz Dan Ollsen temmuz ortasında UN Ro-Ro'yu ziyaret etti. TİM'in ortaklık teklifi cazipti."
Kafam karıştı. Öyle ya, TİM ne yapmaya çalışıyor?
Bu durumda olayın perde arkası daha da ilgi çekici hale geldi.
Peki, bu iş stratejik, o halde Oyak Holding niye ilk turda çekildi?
Haydi tartışmaya!..