kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Bu da 'başımdan gidin indirimi'

Büyük resim için tıklayın
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın "erken faiz indirimi ters teper" sözünün üzerinden bir hafta geçmeden faizler beklenmedik şekilde düşürüldü. Bir haftada olan ise sadece büyüme rakamlarının açıklanmasıydı. Orada da özel nihai tüketimin beş yıl aradan sonra ilk kez azalmaya başladığı anlaşıldı. Tüketimin frenlediği büyüme rakamlarından görüldü. Enflasyonu dizginlemede hedefe ne ölçüde yaklaştığını ise yapılan açıklamada şu cümleden çıkartabiliriz: "Küresel ekonomideki gelişmelerin hem hem de dış talep büyümesini sınırlayıcı yönde etkileyeceği değerlendirilmiş ve bu durumun orta vadede yüzde 4'lük enflasyon hedefine ulaşılmasına ilişkin aşağı yönlü riskleri artırdığı kaydedilmiştir." Yani yüzde 4'ün altına inilmesi ihtimali artıyor. Tabii bu varsayım küresel dalgalanmanın sadece iç ve dış talebi sınırlayacağından hareketle yapılmış. Sermaye çıkışına yol açma ve kurları yükseltme riskinden bahsedilmemiş. Gerçi bu açıklama kısa açıklama. Belki aradığımız cevapları geniş açıklamada buluruz.
İndirimin devamının gelmesi birçok gelişmeye bağlanmış. Üstelik indirim yüzde 0.25 ile çok küçük bir oran. O zaman sürpriz indirimin anlamı ne?
Bakan'ın ve Başbakan'ın faiz konusunda tutumunu, seçim sonrasına yönelik iş dünyasının içine girdiği beklenti ve toplamda Merkez Bankası üzerinde kurulan açık ve gizli baskı dikkate alınınca bu kararı
"Başımdan gidin indirimi" olarak tanımlamak mümkün.

- Fed ne yapar?- Bu hafta sırada ABD Merkez Bankası Fed'in faiz kararı var. Onun üzerinde ise çok daha büyük baskılar olduğu kesin. Hem ABD'den hem de küresel düzenin merkez bankacılığını yüklenmesi nedeniyle dünyadan. Bu nedenle Fed'in aynı tutum içinde olma lüksü yok. Çünkü ABD ekonomisi ve finansal piyasaları çok kritik bir dönemeçte. Vadeli işlemlerdeki fiyatlamalar en yüksek olasılığın yüzde 0.50 ve yüzde 0.25'lik indirim olduğunu gösteriyor.
- Bu koşullar altında Fed yarın yapılacak toplantısında faizi değiştirmezse piyasaları yıkar, bitirir.
- Yüzde 0.25'lik indirime gitmesi halinde piyasaları süründürür.
- Yüzde 0.50'lik indirimle yetinirse piyasaların düşe kalka seyri devam edebilir.
- İndirimi yüzde 0.75'e çıkarırsa şirketleri kurtarır.
Dananın kuyruğunun kopmasına iki gün kaldı, bekleyip görelim.

- Sonuç- "Yeteri kadar nedeniniz varsa, her şeyi yapabilirsiniz." Jim John