kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Enerji zirvesinde elektriğe yüzde 50 zam konuşulacak

OLCAY AYDİLEK
Enerji Bakanı Güler, Başbakan Yardımcısı Ekren, Maliye Bakanı Unakıtan, Devlet Bakanı Şimşek'in katılımıyla yapılacak 'enerji zirvesi'nde elektriğe zam masaya yatırılacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Enerji zirvesinde elektriğe yüzde 50 zam konuşulacak
Enerji Bakanlığı'nda bugün 4 bakanın katılımıyla yapılacak 'enerji zirvesi'ne; elektrik zammı, 2008'de daha belirgin biçimde hissedilecek arz krizi ve santral yatırımları ile dağıtım ve üretim özelleştirmesinin hızlandırılması konuları damgasını vuracak. En kritik konu ise elektriğe yapılacak zam. Edinilen bilgiye göre konutlarda 225 kilovatsaatin üzerindeki tüketime yüzde 50 zamlı tarife uygulanması konuşulacak.

BİLGİ BÜROKRATTAN
Toplantıda, Maliye'nin gelirlerine el koyduğu BOTAŞ'ın finansman krizine de çözüm aranacak. SABAH, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla yapılacak 'enerji zirvesi'nin gündemini açıklıyor. Enerji Bakanlığı, gelecek 5 yıla ilişkin politikalara ışık tutacak zirvenin giriş bölümünde, öncelikle sektörün fotoğrafını çekecek. Enerji sektöründe kısa ve orta vadede atılması gereken adımlara ilişkin değerlendirme yapılacak, sorunlar ve çözüm önerileri sunulacak. Enerji KİT'leri (BOTAŞ, TEDAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ) de mali durumları, yatırımları ve gelecek vizyonlarıyla ilgili bakanlara bilgi verecek. Toplantıya, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Hazine, Özelleştirme İdaresi (ÖİB), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) üst düzey yöneticileri de katılacak.

ZAM: TEDAŞ'ın, yıl sonu zararının 2.5-3 milyar YTL'yi bulması bekleniyor. Bunun için elektriğe en az yüzde 25 zam şart. Elektrikte tasarruf için konutlarda aylık 225 kilovatsaati geçen tüketimlerin yüzde 50 zamlanması konusunda yapılan çalışma da masaya gelecek.

BOTAŞ KRİZİ: Maliye'nin gelirlerine el koyduğu BOTAŞ'ın, ciddi bir finansman krizi yaşadığı vurgulanacak. Finansman sıkıntısını bankalardan aldığı krediyle aşmaya çalışan BOTAŞ'ın, durumu gözden geçirilecek.

PETROL FİYATLARI: BOTAŞ, ham petrolün varil fiyatının 82 dolara kadar çıkmasının doğalgaz fiyatına ekim ve sonraki aylarda etkisi konusunda çalışma sunacak.

ÖZELLEŞTİRME: 4 yıldır yapılamayan dağıtım özelleştirmesi masaya yatırılacak. Elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmesinin hızlandırılması için atılacak adımlar gözden geçirilecek. Özel sektör teşvikleri tartışılacak.

YATIRIM: Elektrikte 2008 ve sonrasında ortaya çıkacak arz açığına çözüm için yatırım seçenekleri değerlendirilecek. Projeksiyonlar 2008'de Türkiye'de en az 2.5 milyar kilovatsaat arz açığı olacağını söylüyor.