kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Gül yeniden seçime mi girecek?

Haberx'te ilginç bir anket var. "Cumhurbaşkanı'nın yetkileri sınırlandırılıp parlamenter sistem güçlendirilmeli" diyenlerin oranı % 43.6. "Cumhurbaşkanı'nın yetkileri artırılıp başkanlık sistemine geçilmeli" diyenlerin oranı ise % 40. "Aynı kalsın" görüşünü savunanlar da % 10.
Haber portalının sahibi Cemil Barlas ile bu konuda biraz konuştuk. Cemil, her iki tercihi de destekleyen bir kamuoyunun varlığına dikkat çekti. "Başbakan, cumhurbaşkanının yetkilerini artırsa da kıssa da, halktan önemli oranda destek alabilecek" dedi. Zaten Abdullah Gül de "Yetkilerim kısılabilir" mesajını verdi. Bu noktada sorun yok.
Ama her şeyden önce 21 Ekim referandumu ile ilgili halka gereken bilgi verilmeli. Cumhurbaşkanı seçildiğine göre, vatandaşların pek çoğu, "Cumhurbaşkanını halk seçmeli?" sorusunu, yeni bir istikrarsızlık unsuru veyahut Gül'e karşı bir tavır gibi de değerlendirebilir. Hükûmet, -anayasa değişikliği paketinin geçici 19'uncu maddesi gereği- 11'inci cumhurbaşkanının seçimi için halka gidilip gidilmeyeceği konusunda kamuoyunu süratle aydınlatmalı. Meclis tarafından 11'inci cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül, geçici 19'uncu madde "11'inci cumhurbaşkanını 45 gün içinde halk seçer" hükmünü ihtiva ettiği için, bir daha mı seçimlere girecek? 21 Ekim'e 45 gün ekleyin... Aralık başında cumhurbaşkanlığı seçimleri mi var?
Bir mum, diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.